Big data: de voedingsbodem voor een nog snellere transformatie van productielijnen
Om nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, het industrial internet of things (IIoT), geavanceerde robotica en cloud computing optimaal te benutten tot een slimme fabriek, vormt big data als grondstof een essentiële rol. Tijdens (online) events van de FHI-branche Industriële Automatisering krijgt dit onderwerp volop de aandacht. Daarnaast haken ook afgeleide technologieën aan op bovenstaande trends, zoals het Internet of Energy (IoE).
Door: Dimitri Reijerman
Hoewel de definitie van big data niet geheel sluitend is, wordt deze term vooral beschreven als een enorme hoeveelheid data die veelal op hoge snelheid binnenkomt in bijvoorbeeld een datacenter of de eigen it-infrastructuur. Ook gaat het meestal om complexe datastromen met een ongestructureerd karakter. Hierdoor laat big data zich lastig in traditionele databases vangen.
Een aantal technologische ontwikkelingen zorgen voor een toenemend volume aan big data. Zo zorgen bijvoorbeeld sensoren in moderne productielijnen binnen de maakindustrie voor een continue stroom aan data. Vanwege het enorme volume aan gegevens en een tekort aan rekenkracht bij veel bestaande it-apparatuur om binnen deze datasets trends te ontdekken, wijken bedrijven in toenemende mate uit naar cloudoplossingen. Deze hebben niet alleen voldoende opslag in hun cloudinfrastructuur, maar beschikken ook over gespecialiseerde algoritmen om soms honderden gigabytes aan data door te worstelen op zoek naar nuttige informatie.
Door big data in de maakindustrie te benutten, kunnen bedrijven flinke voordelen boeken en zich beter voorbereiden op toekomstige concurrentie. Een van de voordelen is dat met behulp van veel data er een hogere productiviteit kan worden behaald. Zo ontstaan er mogelijkheden voor predictive maintenance, kwaliteitscontroles worden beter en sommige productielijnen kunnen efficiënter benut worden.
Er zijn steeds meer praktijkvoorbeelden waarin big data zijn waarde voor ondernemers weet te bewijzen. Denk bijvoorbeeld aan een plukrobot die dankzij beeldherkenning al vroegtijdig rotte paprika’s kan herkennen. Een tuinder plukt letterlijk de vruchten. Maar ook binnen ketens ontstaan mogelijkheden. Producenten werken samen met leveranciers en met big data-toepassingen worden zo gezamenlijk betrouwbare levertijden naar een klant gecommuniceerd.
Bovendien ontstaan er, in samenhang met ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de industrie, nieuwe mogelijkheden voor big data. Het zogeheten Internet of Energy (IoE), onderdeel van het reguliere IIoT, voorspelt in combinatie met algoritmen het energieverbruik van productielijnen, eventuele energieopwekkende bedrijfsmiddelen (zonne-energie bijvoorbeeld) en de aanwezige energieprijzen op het stroomnetwerk. Zo zijn energiebesparingen mogelijk en ontstaan in bepaalde gevallen zelfs nieuwe verdienmodellen voor bedrijven met betrekking tot het leveren van groene stroom.
Ondanks alle voordelen van het toepassen van big data, hebben met name bedrijven in het mkb niet altijd door dat zij grote hoeveelheden nuttige data al binnen het bedrijf verzamelen, of het ontbreekt hen aan de kennis om deze datasets te benutten. Om mogelijkheden in kaart te brengen en nieuwe innovaties te her- en verkennen, kunnen bedrijven binnen de FHI-branche Industriële Automatisering u verder helpen.
Tijdens de Productie Proces Automatisering online kennisdagen op 26 - 27 januari en 2-3 februari komt big data in het webinarprogramma meerdere keren aan de orde. Bekijk het programma en meld je kosteloos aan als bezoeker.