De ultieme proef - Deel 2: Buigtesten
Tijdens de ontwikkeling van onze kabels en draden testen we elk product uitvoerig in onze testlaboratoria. In het tweede deel van onze serie zullen we u kennis laten maken met buigingstesten.
In dynamische toepassingen die typisch zijn voor de werktuigbouw, installatietechniek, aandrijf- en automatiseringstechnologie, worden kabels en draden vaak blootgesteld aan mechanische buigbelastingen. Hoewel deze belastingen ook voorkomen in statische installaties, zijn ze veel hoger in dynamische toepassingen omdat de kracht en richting van de beweging voortdurend veranderen. Dergelijke situaties zijn pure stress voor de kabel. De draden, kernisolatie en mantelmateriaal worden aan de binnenkant samengedrukt en aan de buitenkant uitgerekt, en de kabel kan scheuren. Degradatie, tot en met kabelschade, leidt tot storingen en functionele uitval.
Om ervoor te zorgen dat onze kabels en draden betrouwbaar bestand zijn tegen de dagelijkse belastingen, voeren we de buigtest uit in onze testlaboratoria. Deze test is meestal vastgelegd in de specificaties van klanten of in normen zoals die van de VDE. Onze testapparatuur simuleert buigbelastingen met diverse belastingen en buigradius om de mechanische sterkte van de kabel te verifiëren. Onze testmethoden omvatten afwisselende buigtests met twee rollen (volgens DIN EN 50396 6.2) en drie rollen (volgens DIN EN 50396 6.3). Parameters zoals snelheid, versnelling en verplaatsingsweg kunnen eenvoudig worden gevarieerd om realistische testomstandigheden te creëren voor een diversiteit aan gebruikssituaties.
Elke kabel die we ontwikkelen, moet voldoen aan de strenge testcriteria. De koperdraden, isolatiemateriaal en mantelmateriaal mogen na de tests geen tekenen van degradatie vertonen. Bovendien moet de volledige bedrading, inclusief vlechten en twisten, zijn oorspronkelijke vorm behouden. Alleen op deze manier kan worden gegarandeerd dat de kabel betrouwbaar zal functioneren in dagelijks gebruik, zelfs na miljoenen buigcycli.
Bovendien hebben we speciaal ontworpen sleepkettingtests voor kabels die worden gebruikt in energiekettingen. U kunt hierover meer lezen in het volgende deel van onze serie.
Wat is de minimale buigstraal en wat vertelt deze waarde mij?
De minimale buigstraal is de kleinst mogelijke straal waarmee de kabel kan worden gebogen zonder deze te beschadigen. Het wordt gespecificeerd als een veelvoud van de kabeldiameter. Hoe kleiner de waarde, hoe flexibeler de kabel is. Er zijn verschillende branchenormen die de minimale buigstralen definiëren voor verschillende soorten kabels. De waarden verschillen sterk, afhankelijk van of de kabel wordt gebruikt in een vaste of bewegende toepassing. Een sleepkettingkabel van het type MULTIFLEX 512-C-PUR UL/CSA heeft bijvoorbeeld een minimale buigstraal van 4 x d in een vaste toepassing, maar slechts 7,5 x d in een bewegende toepassing. De reden hiervoor is dat de buigbelasting in een permanent bewegende kabel aanzienlijk hoger is omdat de kracht en de richting van de buigbeweging voortdurend veranderen. Een geschikte minimale buigstraal is daarom een belangrijk criterium bij het kiezen van kabels en draden. Hoe kan de flexibiliteit van een kabel worden verbeterd? Er zijn verschillende manieren om dit te verbeteren, te beginnen met het gebruik van de beste materialen. In de meeste gevallen zijn koperdraden bestaande uit fijne draad geleiders voldoende flexibel. Er moet worden opgelet dat de isolatie- en mantelmaterialen ook flexibel zijn. De keuze van materialen maakt vooral in toepassingen bij extreme temperaturen een groot verschil. PUR- of TPE-mantels zijn geschikt voor koude temperaturen omdat ze niet erg stijf worden. De diameter en constructie hebben ook een grote invloed op de buigeigenschappen van de kabel. Hoe korter de leglengte, oftewel strakker twisten in van de aders, hoe flexibeler de kabel is.