Haring volgen: van het schip naar het schap
De groei van data, connectiviteit en daarmee de mogelijkheden rondom Internet of Things (IoT) zijn niet meer te stoppen. Fabrikanten willen beter en sneller produceren met meer rendement en minder downtime. Hoe speelt u daar als machinebouwer op in? Frank van Empelen van Prodek licht een praktijkcase uit samen met Rick van den Berg van de rederij Cornelis Vrolijk. Dit bedrijf is onder meer actief in de haringvisserij op de Noordzee. U hoort hoe IoT helpt om de haring van het schip naar het schap te brengen.
Het verzamelen van data lijkt voor velen het doel, maar dan begint het pas. De mogelijkheden van EDGE computing zijn groot, alsmede ook het gebruik van Open Source Software in de Cloud. Nieuwe business modellen ontstaan en daarmee ook nieuwe kansen. Prodek laat aan de hand van een praktijkvoorbeeld “digital manufacturing” zien dat het kan, ook voor u!
De digitale transformatie van machinebouw
De markt van machinebouw is volop in beweging. Om concurrenten voor te blijven, moet u verder kijken dan de traditionele strategieën. Het Industrial Internet of Things (IIoT) biedt hierbij ongekende mogelijkheden. Voorspellend onderhoud en het op afstand volgen, bewaken en repareren van machines is niet langer een droom, maar realiteit. Digitale innovaties, software en sensoren in de cloud en praktische toepassingen zoals Augmented Reality en Mixed Reality maken het dagelijkse leven van zowel engineers als operators aanzienlijk eenvoudiger. Mark Asselbergs van Schneider Electric geeft u inzicht in de mogelijkheden van deze digitale vernieuwingen.
Nieuwe technologieën vragen om machines die zich voortdurend aanpassen aan de bedrijfsomgeving. Machines van de toekomst zijn slimmer, veiliger en duurzamer. Ze zijn beter verbonden, flexibeler en efficiënter. Schneider Electric is aanwezig op de kennismarkt om u te helpen om sneller slimme machines te ontwerpen, te bouwen en te leveren en zorgt ervoor dat ook u klaar bent voor de toekomst.
Ook Xavier Werbrouck van GPO Solutions bevestigt dat veel bedrijven met de reis zijn gestart die we ‘digitale transformatie’ noemen. Het koppelen van productdata, producten en processen geeft een nieuwe dimensie binnen het huidige ondernemen. En met deze technieken kan ook bedrijfsgroei gegenereerd worden in nieuwe markten.
Wat betekent dit nou en hoe pak je dit aan, waar begin je? Graag neemt Werbrouck in zijn presentatie u mee in de strategiebepaling en aanpak achter het creëren van uw eigen Digital Transformation Journey om een antwoord te vinden op vraagstukken als: Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van automatisering? Wat zijn toepassingen voor Augmented Reality? Wat betekent Industrie 4.0 voor de maakindustrie? En hoe vertaal je als ondernemer de kansen of bedreigen die Industrial IoT biedt?
Veilige remote access en data uit uw machines
René van der Meer geeft namens 4S Industrie juist een praktische lezing met aandacht voor hoe al deze digitale vernieuwingen daadwerkelijk technisch mogelijk zijn. Zo gaat hij dieper in op remote access, met grote aandacht voor cybersecurity. Hoe kunt u upgraden en veilig data uit uw machines halen? Hoe ziet dit er concreet uit en is het bruikbaar voor uw klanten? Ook zal Van der Meer de koppeling naar de cloud aanstippen (met aandacht voor platforms en protocollen zoals Node-RED, MQTT, OPC-UA, S7, Modbus tcp etc. op bijvoorbeeld Azure, IBM en Amazon.
Dataontsluiting is het buzzword dat al enige tijd rondzingt als de volgende stap om de productiviteit van onze machines verder te verhogen. Welke data moet beschikbaar zijn, waarom dié data en wat doe je ermee? Luuk van Beurden van Koning & Hartman legt uit dat er verschillende soorten data zijn die uit een machine gehaald kunnen worden. Waar gebruik je de data voor? Is het voor een productie machine, voor virtual reality of bijvoorbeeld voor predictive maintenance?
In zijn presentatie beschrijft hij dat de grootste effectiviteit van data uitwisseling bereikt kan worden door gebruik van de mogelijkheden die er zijn om tot in de sensoren en actuatoren door te dringen, met behulp van IO-link. Betere analyse van de live-status en performance van de sensoren, sneller omschakelen van de machine, kortere stilstand bij onderhoud, minder stilstand door predictive maintenance. Opvallend is dat ondanks al deze voordelen de acceptatie en toepassing van IO-link minder snel lijkt te verlopen dan je zou verwachten.
Inzicht in uw installatie door energie data
Welke stappen moet u nemen, om meer inzicht te krijgen in uw installatie door middel van energie data? Door meer uit uw energie data te halen, kunt u behalve energie besparen ook de levensduur van uw installatie te verlengen. Diederick Nab van WAGO licht dit toe in een stappenplan. Hoe krijgt u de data uit uw installatie (ook bij bestaande installaties) en inzichtelijk?
Breng uzelf op de hoogte van de laatste technologische mogelijkheden en bezoek bovenstaande lezingen op het Machinebouw event 2019. Als machinebouwer, industrieel eindgebruiker of system integrator kunt u kosteloos registreren voor een bezoek.