Quick Response Manufacturing levert Kaak Groep veel innovatiekracht op
De Kaak Groep, een bedrijf dat industriële bakkerijlijnen levert, heeft het principe van Quick Response Manufacturing (QRM) toegepast. Volgens Lodewijk van der Borg, CEO van de Kaak Groep, levert QRM een onderneming veel voordelen op en is het voor de Nederlandse maakindustrie een noodzaak dit principe ook te omarmen.
Door: Dimitri Reijerman
Van der Borg zal tijdens het Machinebouw event een presentatie over QRM geven. De Kaak Groep ontwikkelt daarbij een groot deel van de hardware en software voor zijn machines zelf. Volgens Van der Borg zorgt dit principe voor een efficiëntere workflow en meer tevreden klanten. Maar het grootste succes boekte de machinebouwer met het toepassen van QRM.
Een van de belangrijkste onderdelen binnen het QRM-principe zijn de Quick Response Office Cells. Deze kleine, veelal autonoom opererende ‘cellen’ opereren als minibedrijfjes en moeten zelf hun broek ophouden. De groepen, meestal met een grootte van 3 tot 10 man, bevatten kennis uit meerdere disciplines en zijn beter in staat om kleine productieseries te leveren.
Omzetverhogingen
Dankzij QRM heeft het Achterhoekse Kaak Group al snel omzetverhogingen weten te realiseren sinds het vanaf 2008 aan de slag is gegaan, zegt Van der Borg: “Als je de doorlooptijd kunt verkorten tot enkele weken, kun je in een bedrijf veel beter een opdrogende orderstroom opvangen. Wij hadden een doorlooptijd van een productieproces van 70 dagen. En dat hebben we teruggebracht naar 10 dagen.”
“Je wilt je prijzen op niveau houden. Op het moment dat je orderportefeuille leegloopt hebben bedrijven soms de neiging om beneden de kostprijs te gaan werken om hun mensen in de fabriek aan het werk te houden. Als je dankzij QRM heel snel kunt reageren kun je ook je prijzen op niveau houden.”
De CEO van de Kaak Groep vervolgt: “Het voordeel is dat je ten opzichte van concurrenten een veel betere concurrentiepositie hebt, vooral bedrijven die nog wel 60 tot 70 dagen nodig hebben. Het proces waar we toen over spraken is dat al onze westerse concurrenten op het gebied van bakblikken failliet zijn gegaan. Toen hebben we de slag gewonnen.”
Inmiddels zijn vanuit het QRM-principe diverse spin-offs ontstaan. Bovendien speelt de Kaak Groep in op nieuwe technologische ontwikkelingen, waaronder op het gebied van 3D-printen. Van der Borg ziet dan ook veel kansen in 3D-printen: “Uiteindelijk gaat 3D-printen een toegenomen waarde vormen door in de buurt van klanten spare parts voor machines te produceren. Die kennis en kunde moet je zo snel mogelijk tot je nemen. Dat hadden we nooit gekund zonder QRM.”
In zijn lezing wil Van der Borg vooral benadrukken dat QRM breed toepasbaar is in vrijwel elke branche of organisatie: “Ik wil aangeven dat de theorie van QRM voor iedereen werkt. Ook wil ik aangeven dat we QRM wel moeten toepassen in de maakindustrie om onze concurrentiepositie te behouden. Want ik vind dat de Nederlandse maakindustrie zich onvoldoende voorbereid op hoe de markt er over tien jaar uitziet. Daarbij denk ik niet alleen aan ontwikkelingen in de geopolitiek maar ook het milieu.”
Wilt u deze lezing bezoeken? Registreer u kosteloos voor een bezoek aan het Machinebouw event.