Veehouder krijgt met digitaal platform hulp op weg naar digitale transitie
Veehouder krijgt met digitaal platform hulp op weg naar digitale transitie
Robots vormen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van een melkveebedrijf. Daarbij wordt veel data vergaard. Lely heeft een platform ontwikkeld waarmee boeren hun data kunnen delen met andere partijen. Freddie Ruijs, hoofd van de afdeling Digital Farming bij Lely, vertelt tijdens het Machinebouw event op 12 april over de voordelen van zo’n platform.
Door: Dimitri Reijerman
Ruijs is volop bezig om de transitie naar nog een vergaand gedigitaliseerde melkveehouderij met behulp van het platform Horizon. “Dat noemden we voorheen nog een farm management systeem”, vertelt Ruijs. “Dat is dus een compleet softwareplatform waarmee een boer zijn boerderij runt. Dit systeem is weer gekoppeld aan de robots in de stal.”
Het gaat daarbij om een flinke hoeveelheid data uit tal van bronnen, zegt Ruijs: “Wij zijn naast een machinebouwer als Lely ook een big data company met een enorme hoeveelheid data opgeslagen in de cloud. Daarover heen hebben we analytics en algoritmes draaien. En het gaat al lang niet meer om een lijstje met namen van koeien. Elke milliseconden monitoren we, bijvoorbeeld met onze melkrobots, wat een koe gedurende de dag aan het doen is. En er zijn nog veel meer bedrijven die actief zijn op een boerderij, zoals voerleveranciers en veeartsen. Zij hebben ook die informatie nodig. Denk als vragen: eet de koe wel genoeg? En hoe is de kwaliteit van de melk?”
Hij vertelt verder over Horizon: “We bieden al langer een farm management systeem aan, maar we hebben dit systeem verbouwd met een ander businessmodel eronder. Dit platform staat nu in de markt onder de naam Horizon. Daarin kan een boer via een app of zijn pc zijn werk doen op de boerderij. Hij kan zelf analyses doen op basis van onze analytics-modellen.”
Milieu en dierenwelzijn
Een boer moet tegenwoordig met steeds meer aspecten rekening houden, zoals milieueisen en het dierenwelzijn. Ruijs zegt daarover: “Een veehouder moet meer dan alleen verstand te hebben van een boerderij. Wij meten veel factoren rondom het dierenwelzijn, dat kun je er goed uithalen. Maar ook simpele statistieken, zoals: hoe groeien de dieren op en hoe oud worden ze eigenlijk? Dat is hele relevante informatie voor het dierenwelzijn. Daar kunnen we dus veehouders mee helpen.”
Hij vervolgt: “Op termijn zie je ook vanuit de consument en de politiek de vraag opkomen: welke melk is nu op een milieuvriendelijke en diervriendelijke manier geproduceerd. Daarvoor moet je relevant bewijs kunnen aanleveren, zoals je dat nu al hebt met weidemelk. Daarnaast meten we ook steeds meer zaken rondom het klimaat in een stal. Onze nieuwste robot, een luchtwasser, herwint nutriënten uit de meststroom. Zo moet ook stikstof op de juiste manier terugkeren. Verder willen we ook de hoeveelheid kunstmest die een boer gebruikt gaan terugdringen omdat ze het zelf uit de mest terugwinnen.”
Nieuwe technologie koppelen
“Er zit veel ontwikkeling in sensortechnologie”, zegt Ruijs. “Zo kun je per koe bekijken wat het gedrag is en wat het eet. Vroeger kon je dat alleen in groepen analyseren, nu dus individueel. Zo kun je per koe meer observeren en de gezondheid van het dier nog beter monitoren. Je kunt ook met sensoren de melkkwaliteit goed in de gaten te houden door automatisch chemische analyses op de boerderij uit te voeren.”
Deze technologie kan ook weer zorgen voor een beter dierenwelzijn en een stabiele melkproductie: “Een koe die je over laat produceren is ook een koe die eerder ‘op’ is. Een koe houdt van continuďteit, geen stress. , Een vrij rondlopende koe is de meest gelukkige koe. Continue voer is het allerbelangrijkste voor een koe. Een robot die altijd zorgt voor vers voer aangevuld met individueel instelbaar krachtvoer is nodig om de energiebalans van een koe goed te houden. We kunnen met ons Horizon-systeem daarom de energiecurve van een koe laten zien.”
Verder wijst Ruijs nog op de voordelen van het delen van data met andere partijen: “De boer kan zijn data delen. Wij kunnen die koppelingen met andere partijen bouwen. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld voeradviseurs, maar ook dierenartsen, fokbedrijven, en als dat handig is audit rapporten voor toezichthouders vanuit de overheid en melkfabrieken. Met dit totale ecosysteem kun je veel kosten besparen en de voedselveiligheid verder verbeteren. Daarvoor hanteren we een abonnementenmodel.”
Digitalisering is voor de boer de overgang van zien naar meten, van analyse naar inzicht en van betalen voor bezit naar gebruik. Dit is in dit werkveld een grote verandering waarvoor de tijd genomen moet worden, zegt Ruijs: “Het is een enorme overgang voor een boer naar deze manier van werken. Deze veranderingen kosten tijd. Zo hebben onze veehouders altijd eenmalig betaald voor hun managementsoftware. Maar voor veel software waarmee je je werk doet, moet je maandelijks betalen. Dat abonnementenmodel moet je goed uitleggen aan de boer. Dat proces kost dus de nodige tijd.”
Wilt u de lezing van Ruijs bijwonen? Schrijf u kosteloos in voor het Machinebouw event op 12 april.