Lely ontwikkelt, fabriceert, verkoopt en servicet landbouwrobots, machines en voertuigen die autonoom belangrijk werk op de boerderijen uitvoeren, zoals koeien melken, voeren en mest opruimen. 24/7, wereldwijd, op meer dan 30.000 bedrijven. Serge Loosveld, Director Product Development bij Lely, doet in zijn presentatie tijdens het Machinebouw event 2019 een boekje open over deze digitale transformatie.
Deze machines vergaren tijdens hun werk veel informatie, over zichzelf, en over de bedrijfsprocessen waarin ze werken. Lely is bezig om met deze data de machines slimmer te maken, up-time te verhogen en de boer te ondersteunen in beslissingen in zijn bedrijfsvoering. Daartoe is op meerdere terreinen de interne organisatie, core IT technologie en de relatie met de supply base aangepast om deze transformatie sneller te doorlopen. Ook is Lely actief in het start-up ecosysteem en het bouwen van een start-up community rondom Lely om de innovatiekracht verder op te voeren.
De zin en onzin over aanpassen van bestaande machines
Voor menig techneut is het aanpassen van bestaande machines en de daarmee gepaard gaande verantwoordelijkheden een hoofdpijndossier. Van allerlei kanten hoort hij dat bij het aanpassen van een machine hij, of het bedrijf waar hij werkt, verantwoordelijk wordt voor de veiligheid van de machine. Op de brochure “Zo past u uw machine veilig aan” van de Inspectie SZW staat:
Past u een machine aan? Dan is de kans groot dat u zelfverantwoordelijk wordt voor de machine. De oorspronkelijke fabrikant is dan niet meer aansprakelijk voor de veiligheid van het product.
Niemand zit te wachten op de verantwoordelijkheid voor de oorspronkelijke machine. Maar is deze uitspraak niet wat kort door de bocht? Wordt men verantwoordelijk voor de gehele machine of is men alleen verantwoordelijk voor het veiligheid technisch voldoen van de aanpassing? Aan de hand van concrete voorbeelden gaat Bert Stap, senior CE specialist/directeur van Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld (IVOB) dieper op de praktijk in. Tijdens de lezing ligt de nadruk op het opstellen van een risicoanalyse en het maken van een Technisch Dossier over de aanpassing.
Aan de hand van praktische voorbeelden wordt aangegeven dat de uitspraak inderdaad te kort door de bocht is. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat niet alle aanpassingen aan een machine de verantwoordelijkheid worden van degene die de aanpassingen uitvoert. Soms zal men alleen maar voor de aanpassing verantwoordelijk zijn.
Is 5G ‘The Silver Bullet’ voor Industriële Communicatie?
In deze technologiesessie neemt Vincent Wagenaar van HMS Networks u mee in het recente marktonderzoek naar de verwachtingen van de industrie ten opzichte van 5G in industriële communicatie. Is de industrie klaar voor verandering? Is cellulair het antwoord op uitdagingen van Industry 4.0? En wat vindt OT daarvan? Ontdek in deze lezing wat de industrie nodig heeft om kabels door te knippen! Binnen HMS Networks onderzoekt HMS Labs de potentie en toekomst van 5G in Smart Manufacturing.
De zesde editie van het Machinebouw event vindt plaats bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Registreer voor een bezoek aan het event, registratie is kosteloos (inclusief koffie, lunch en netwerkborrel) mits u tot de doelgroep behoort.