Dataontsluiting is het buzzword dat al enige tijd rondzingt als de volgende stap om de productiviteit van onze machines verder te verhogen. Welke data moet beschikbaar zijn, waarom diƩ data en wat doe je ermee?
Er zijn verschillende soorten data die uit een machine gehaald kunnen worden:
- Data die direct van invloed zijn op de loop van het proces, door hierop te acteren kan het proces continu worden bijgestuurd en daardoor zo optimaal mogelijk verlopen.
- Status data over de conditie van de machine en de conditie van onderdelen van de machine; die data kan gebruikt worden om de machine in goede conditie te houden waardoor onverwachte stilstand voorkomen wordt.
Waar gebruik je de data voor? Is het voor een productie machine, voor virtual reality of bijvoorbeeld voor predictive maintenance?
Productiviteit van machines kan op meerdere wijzen worden geoptimaliseerd.
1. Betere proces controle en real time aanpassingen op actuele veranderingen in het proces.
2. Minder downtime van machines
In het meest ideale geval haal je niet alleen data uit de machine voor analyse, maar kun je ook informatie terug sturen naar de machine om real time aanpassingen te doen. De grootste effectiviteit van data uitwisseling kan bereikt worden door gebruik van de mogelijkheden die er zijn om tot in de sensoren en actuatoren door te dringen, door gebruik van IO-link. Betere analyse van de lifestatus en performance van de sensoren, sneller omschakelen van de machine, kortere stilstand bij onderhoud, minder stilstand door predictive maintenance.
Case study: ondanks al deze voordelen lijkt de acceptatie en toepassing van IO-link minder snel te verlopen dan je zou verwachten.
Koning & Hartman B.V. – Luuk van Beurden