In de media wordt blockchain dikwijls een-op-een gekoppeld aan de Bitcoin en andere crypto currencies, maar deze technologie is in potentie in vrijwel elke branche te implementeren. IBM biedt in tegenstelling tot veel andere IT-bedrijven al een volwaardig blockchainplatform aan. Tijdens IT Room Infra zal Rick Reesen blockchain nader duiden en de mogelijkheden voor de datacenterwereld belichten.
De blockchain is niets meer of minder dan een grootboek dat door meerdere partijen al dan niet openbaar wordt gedeeld. Daarbinnen kunnen de partijen transacties goedkeuren door deze digitaal te ondertekenen. Encryptie en algoritmen spelen daarbij een belangrijke rol. Met de opkomst van de Bitcoin, nu tien jaar geleden, kreeg het meest innovatieve onderdeel van dit project de meeste aandacht; tal van ondernemingen – van startup tot multinationals – gingen aan de slag met deze in potentie disruptieve technologie.
Een van de technologiebedrijven die direct kansen zag in blockchain was IBM. Reesen zegt daarover: “Toen blockchain opkwam realiseerden wij ons dat dit een grote invloed zou hebben op onze klanten, en in het bijzonder de gedeelde bedrijfsprocessen die onze klanten met elkaar hebben bij het doen van zaken. En dit in letterlijk iedere industrie. Wij zijn er van overtuigd dat ‘wat het internet heeft gedaan voor informatie, blockchain zal doen voor transacties’.”
Keuze viel op Hyperledger
IBM zocht een benadering waarbij het heeft gekozen om deel te nemen aan een breed gedragen open source-project rondom nieuwe blockchaintechnologie, Hyperledger geheten. Voor deze keuze liggen verschillende redenen ten grondslag, zegt Reesen: “Wij zijn van mening dat deze technologie niet in eigendom of onder controle zou moeten staan van een of een slechts een klein aantal partijen. Gezien de impact die blockchain heeft op business en de maatschappij ondersteunt IBM de open source-aanpak en bovendien een open governance voor de verdere ontwikkeling. Vandaar dat we als een van de eersten samen met een aantal andere partijen het Hyperledger-project van de Linux Foundation hebben omarmd.”
Inmiddels heeft IBM een toenemend aantal klanten voor zijn blockchainplatform, waaronder supermarktketen Walmart en transportgigant Maersk. Maar het bedrijf denkt dat de blockchain nog veel breder inzetbaar is: “Op dit moment zien we de meeste toepassingen in de financiële, logistieke en medische sectoren. En veel blockchain use cases zijn sectoroverstijgend. Maar er is geen industrie of branche die geen voordeel van blockchain kan hebben of er door geraakt gaat geworden”, aldus Reesen.
Blockchain in het datacenter
Specifiek naar de datacentersector kijkende ziet Reesen ook kansen: “Bij blockchain for Business gaat het om een netwerk van partijen en transacties rondom assets. Denk bijvoorbeeld aan lifecycle- en assetmanagement van de apparatuur die je in een datacenter kunt vinden, het gebruik daarvan - zoals het mogelijk maken van pay-per-use - en access control/security controls. Maar ook energiemanagement en hergebruik richting de circulaire economie zijn toepassingsmogelijkheden voor de blockchain.”
IBM zegt inmiddels het hele spectrum van de blockchain-technologie aan te kunnen bieden: van business consultancy en applicatieontwikkeling tot en met infrastructure, integratie en beheer. Ook stelt IBM dat het in de praktijk ook voorkomt dat blockchain in bepaalde gevallen geen uitkomst is: “Nadelen komen met name door onze aanpak snel aan het licht wanneer de use case eigenlijk niet geschikt is voor de blockchain. En die gevallen zijn er zeker”, zegt Reesen. “Sommige bedrijven willen bij blockchaintoepassingen een soort van alleenrecht behouden. Dat werkt niet echt. Blockchain is een teamsport, tussen business en IT en met meerdere partijen. Misschien ziet een enkeling dat als nadeel, maar voor een ecosysteem dat marktwaarde wil leveren is het juist een voordeel.”
Tijdens IT Room Infra, op 13 november in 1931 Congescentrum in Den Bosch, zal Rick Reesen tijdens een keynote de blockchain-technologie nader toelichten. Ook zal hij ingaan op een aantal toepassingsvoorbeelden die toepasbaar zijn in de context van datacenters en datacenterapparatuur.