Op donderdag 6 september is het moment weer daar: gevorderde en beginnende golfers gaan op golfclub Zeewolde de strijd aan tijdens het FHI Golftournament 2018. De leden van de golfcommissie hebben zin in alweer de dertigste editie en wijzen op de uitstekende connecties die FHI-leden kunnen opdoen tijdens het slaan van een balletje.
"Deelname aan ons FHI toernooi geeft deelnemers een unieke mogelijkheid om met gelijkgestemden tijdens en na een sportief rondje golf, toch een wandeling van zo'n tien kilometer, van gedachte te wisselen", vertelt commissielid Huub van Oevelen (tevens directeur/eigenaar van E-Parts Electro Componenten BV). De geoefende golfspeler met handicap 16,8 vertelt verder: "Je bent ruim vier uur bezig met een rondje golf samen met je flight-genoten. Ook al is het natuurlijk gebruikelijk dat je niet praat als een van je medespelers bezig is met zijn of haar slag, je hebt ruim de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en elkaar te leren kennen."
Pim Wieske, Directeur DIS-Sensors BV en lid van de organiserende golfcommissie, is ook zeer te spreken over de netwerkmogelijkheden tijdens het golftoernooi: "Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat het mij naast een heel plezierige dag een uitstekend netwerk van mede-ondernemers heeft opgeleverd waarmee ik maandelijks een rondje speel maar ook gemeenschappelijke 'uitdagingen' kan bespreken. Omdat er tijdens het spelletje vaak een meer ontspannen sfeer heerst, ligt de drempel lager voor het leggen van contacten."
Gejan Starink, voormalig directeur bij Panasonic Electric Works Sales Western Europe, ziet als commissielid ook dat de interactie tussen leden van de diverse FHI-branches tijdens het toernooi wordt versterkt: "Natuurlijk bouw je wat extra contacten op met de spelers uit je flight of waarmee je samen de clinic doet. Maar de tijd na het spelen is meestal uiterst gezellig en ook daar leg je dan nieuwe contacten of bestendig je contacten van voorgaande jaren. Het belangrijke van de golfdag is dat er wordt deelgenomen door leden van alle branches. Daardoor is het gewoon leuk om met leden uit andere branches een breder FHI gevoel te creëren."
Golfen in Zeewolde
De golfcommissie heeft voor de dertigste editie zijn oog laten vallen op de golfbaan in Zeewolde. Golfclub Zeewolde biedt op een ruim opgezet terrein van 120 hectare met vier lussen van negen holes. "We hebben gekozen voor een baan die centraal in Nederland ligt en die we nog niet eerder gespeeld hebben", legt Starink uit. "En de laatste jaren wordt de baan echt als 'park baan' in het grootste loofbomenbos van Nederland gezien, met uitdagende holes voor alle niveaus", vult Wieske hem aan.
Hoewel de baan dus een paradijs is voor gevorderde golfers, benadrukt Van Oevelen dat ook de beginnende golfer uitstekend uit de voeten kan tijdens het FHI Golftournament: "Natuurlijk staat het toernooi ook open voor beginnende golfers. Voor geïnteresseerden die zelf nog nooit een golfclub hebben vastgehouden, wordt er een beginnersclinic georganiseerd. En er is tevens een clinic voor gevorderde deelnemers die al wel eens hebben kennis gemaakt met het spel, maar nog geen Golfvaardigheidsbewijs hebben."
Wieske zegt dat de clinics in vorige edities van het golftoernooi goed helpen om beginnende spelers enthousiast te maken over de golfsport: "Ik weet van diverse collega’s van ons eigen bedrijf dat ze voor het eerst zijn gaan golfen tijdens een FHI-golfclinic. Ze hadden een geweldige dag en zijn sindsdien elk jaar terugkomen."
Goede herinneringen
En nu het toernooi alweer zijn dertigste verjaardag zal vieren, kleven er veel goede herinneringen bij de commissieleden over de voorgaande edities. "Ik speel nu al een jaar of tien mee met een enkele onderbreking, maar mijn mooiste terugblik is op mijn overwinning enkele jaren terug", vertelt Van Oevelen vergenoegd. "Toen werd het FHI toernooi gespeeld op GC de Scherpenberg nabij Apeldoorn."
Starink moet vooral terugdenken aan een natte editie van het FHI golftournament: "Mijn allereerste deelname was op de Nunspeetse, waar de baan door langdurige regen veranderd was in een modderpoel. Ik ben daar op mijn rug van een heuvel naar beneden gegleden en was daarna meer een 'modderman'".
Maar bij Pim Wieske sprak uiteindelijk het netwerken tijdens het golftoernooi het meeste aan: "Het winnen van de cup? Het goede eten? De mooie prijzen? Nee, veel belangrijker zijn alle goede vrienden die ik eraan heb overgehouden."