Met name grote bedrijven zien de opkomende 5G-technologie als een hefboom voor vergaande digitalisering van hun productieprocessen, ook wel industrie 4.0 genoemd. De beloftes van 5G – lage latentie, private netwerken en hoge snelheden gekoppeld aan een hoge netwerkcapaciteit – komen stap voor stap beschikbaar. De verwachting is dat de komende jaren de industrie enorme stappen zal zetten dankzij deze technologie.
Door: Dimitri Reijerman
Het begin is er: de drie grote Nederlandse providers – KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo - hebben de eerste 5G-frequenties geactiveerd. De komende jaren zullen de frequentieblokken en daarmee de netwerkcapaciteit en -snelheid van 5G verder gaan groeien. Hoewel ook zeker consumenten zullen profiteren van 5G-netwerken, is het vooral het bedrijfsleven die deze technologie ten volle kan benutten. Want 5G vormt de basis voor technologieën als augmented en virtual reality, robotica, drones, op kunstmatige intelligentie gebaseerde video-analytics en toepassingen rondom Internet of Things (IoT).
Het inrichten van private netwerken is een van de meest interessante mogelijkheden van 5G. Bedrijven in Nederland hebben de afgelopen jaren daar al mee geëxperimenteerd. Zo houdt KPN sinds 2018 proven met een 5G-netwerk bij Shell Pernis. Volgens de provider gaat het om het grootste industriële ‘5G field lab’ van Europa, waaruit diverse toepassingen zijn gerold. Zo communiceert een inspectierobot via 5G terwijl hij op het terrein van grootste raffinaderij van Europa op zoek gaat naar mogelijke gaslekken en wordt het private netwerk benut om draadloze sensoren uit te lezen. Daarmee moet 5G zijn waarde gaan bewijzen in de procesindustrie.
5G in de maakindustrie
Maar ook de maakindustrie kan profiteren van 5G. Er worden al proeven gedaan met 5G die indoor in een fabriek beschikbaar komt op de 3,5GHz-frequentie. Deze band, die pas vanaf 2022 buiten beschikbaar komt, maakt zeer hoge snelheden mogelijk. Concrete toepassingen zijn bijvoorbeeld te vinden in magazijnen en fabrieksgebouwen: door 5G te combineren met het energiezuinige ultra-wideband kunnen goederen of grondstoffen tot op 30 centimeter nauwkeurig worden gelokaliseerd.
De maakindustrie kan met 5G ook profiteren van augmented en virtual reality, bijvoorbeeld om personeel snel te scholen met behulp van 3D-brillen. Daarnaast speelt 5G een belangrijke rol bij het toepassen van de modernste robotica: de snelle reactietijden zorgen voor de juiste aansturing van de robots in een productieomgeving waardoor verschillende robots nauw met elkaar kunnen samenwerken. Een andere toepassing, het toenemende gebruik van digital twins – virtuele replica’s van machines of producten – zijn met 5G gemakkelijker te realiseren.
Ook voor de trend van servitization – waarbij wordt betaald voor het gebruik van een product in plaats van eigendom – is 5G essentieel. Bedrijven die dit business model hanteren kunnen met 5G-technologie gebruiksdata van goederen real-time op afstand monitoren. De mogelijkheid tot network slicing – waarmee verschillende virtuele netwerken via eenzelfde fysieke infrastructuur kunnen worden aangeboden – vergroten deze mogelijkheden in een smart factory nog verder.
Snel aanpassen
De coronacrisis heeft de Nederlandse industrie laten zien dat bedrijven zich razendsnel moeten kunnen aanpassen aan snel veranderende omstandigheden. Dankzij 5G kunnen industriële bedrijven sneller productielijnen en -onderdelen opnieuw configureren om bijvoorbeeld over te stappen naar de productie van een andersoortig product. Tevens zorgt de netwerktechnologie voor meer mogelijkheden tot predictive maintenance, waarbij real-time data wordt gebruikt om downtime van een installatie zoveel mogelijk te beperken.
De verdere uitrol van 5G en de iteraties van deze veelomvattende technologie zullen nog jaren gaan duren, net als de ontwikkeling van industriële toepassingen die op basis van 5G draaien. Het aantal use-cases zal echter snel gaan groeien, terwijl de kosten door schaalvergroting zullen dalen. De 5G-boot is pas net gaan varen, maar dat de industrie deze boot niet mag missen, is overduidelijk.
Klik hier om naar het seminarprogramma 5G in de Industrie te gaan