Bij het farmaceutisch bedrijf Aspen Oss worden Actieve Pharmaceutische Ingrediënten (API’s) geproduceerd. Een daarvan is heparine, een medicijn dat wordt gebruikt bij het voorkomen of behandelen van bloedstolsels. Dankzij labautomatisering weet het bedrijf de activiteitsbepalingen tijdens productcontroles te versnellen.
Tijdens het Lab Automation event, op 26 maart in 1931 Congrescentrum Den Bosch, zal scientific lab technician Hendrik Willem Hoogewerf een lezing geven over het proces om tot automatisering van de activiteitsbepaling te komen. Tot ongeveer een jaar geleden werden enkele stappen in de activiteitsbepaling van heparine, dat afkomstig is uit varkensdarmslijm, handmatig gedaan: “Onze analisten waren tot twintig minuten kwijt aan het handmatig pipeteren. Omdat het proces op vaste momenten moet plaatsvinden is het zeer gunstig om te automatiseren. Daarmee haal je alle variatie weg”, vertelt Hoogewerf.
Hij beschrijft de nieuwe, geautomatiseerde werkwijze: “Wij bieden onze monsters aan als een vloeistof. Deze monsters worden verdund door de robot. Daarna worden de monsters op een microplaat gezet. Deze plaat wordt getransporteerd naar een mixer. En op die mixer voegen we met een kop met 96 puntjes vier verschillende reagentia toe. Juist dat stukje in het proces moesten analisten nog met de hand uitvoeren en opknippen in acht verschillende stappen. Met de robot kun je dit veel sneller doen.”
Maar er is meer te behalen dan zuiver tijdswinst, zegt Hoogewerf: “Ook de troughput van het aantal samples gaat omhoog. En je ontlast de analisten in het laboratorium.”
Snelle implementatie
Het geautomatiseerde systeem is nu een jaar in gebruik van Aspen Oss. Voordat het bedrijf tot een keuze kwam werd er ook geïnformeerd bij zusterbedrijven. “De oriëntatiefase is redelijk snel gegaan”, vertelt Hoogewerf. “We hebben meerdere leveranciers bezocht voor een demonstratie. We moesten daarbij het gevoel krijgen dat wij zo’n systeem snel konden implementeren en eventueel aanpassen.”
Hij vervolgt: “Er bleven twee leveranciers over die we meermalen bezocht hebben om hun systemen te beoordelen en naar de verdere mogelijkheden te kijken. Toen we de leverancier gekozen hadden, in ons geval Tecan, lieten ze ons nog een keer zien dat ons gehele proces kan worden uitgevoerd.”
Tijdens zijn lezing zal Hoogewerf meer in detail treden over alle stappen die zijn gezet voor de introductie van dit systeem, maar hij wil toch een tip meegeven: “Het kan je heel erg helpen door goed te kijken wat er bij andere bedrijven speelt. En voor processen die doodnormaal lijken moet je toch criteria opstellen.”
U kunt de lezing van Hendrik Willem Hoogewerf kosteloos bezoeken. U kunt zich hier registreren voor het Lab Automation event.