Brancheoverstijgende thema's drijven naar boven bij nieuwe sessie Interactie tussen Branches

Brancheoverstijgende thema's drijven naar boven bij nieuwe sessie Interactie tussen Branches Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De tweede sessie interactie tussen branches, ‘Eten of gegeten worden binnen de sector Food’, gaf niet alleen een inkijkje in trends binnen de voedingsmiddelenindustrie, maar ook op de transitie van een ‘traditioneel’ laboratoriumbedrijf naar een bedrijf dat leunt op big data. Daarnaast ontstond er tussen de bezoekers een levendige discussie over onderwerpen als ‘wie is de eigenaar van data’ en kwesties rondom aansprakelijkheid.

Door: Dimitri Reijerman

Na een serie korte introducties door de bezoekers aan deze netwerkbijeenkomst, kreeg Sebastiaan Schreijen, senior analist consumer food bij de Rabobank, het woord. Schreijen gaf een uitvoerige analyse over het veranderende consumentengedrag ten aanzien van voedingsproducten. Hij gaf aan dat consumenten steeds minder de tijd nemen om voedsel te bereiden, daarmee de weg vrijmakend voor de komst van maaltijdboxen en ‘convenience eetervaringen’.

Deze ontwikkelingen geven voedingsproducenten nieuwe kansen, maar tegelijkertijd worden zij door de markt gedwongen om flexibeler en goedkoper te werken, terwijl ook de kwaliteit omhoog moet. Schreijen schetste daarbij het spanningsveld dat op deze wijze ontstaat, iets wat enkele FHI-leden uit andere branches konden beamen.

Transitie van een bedrijf

Het stokje werd overgenomen door Erik Bos, ICT-manager bij Qlip. Binnen de zuivelindustrie test Qlip melkmonsters. Daarbij ging Bos in op de huidige werkmethode van Qlip, waarbij bewezen technologie als GPS en RFID wordt toegepast – en daarmee de koppeling tussen de branches laboratorium technologie en Industriële automatisering - maar hij beschreef ook dat zijn bedrijf hard bezig is om opkomende high tech te testen en implementeren.

Zo is Qlip bezig om te bekijken of lab on a chip-technologie toepasbaar is, terwijl het bedrijf ook bezig is om alle verzamelde data beter te benutten. Bos gaf aan dat Qlip met het minen in big data steeds meer op weg is om een IT-bedrijf te worden.

Op basis van de twee voordrachten ontstonden interessante discussies bij de deelnemers van deze sessie. Zo kwam, naar aanleiding van het terugkerende thema ‘big data’, de vraag op wie nu precies eigenaar is van een bepaalde verzameling aan (meet)gegevens.

Ook liability blijkt een heet hangijzer in de voedingsindustrie, terwijl ook werd geopperd dat de laboratoriumwereld minder conservatief is en daarom sneller innoveert dan bedrijven die opereren in de wat voorzichtiger voedingsindustrie. Tenslotte werd de Interactie tussen de Branches-sessie afgesloten met een borrel, waarin uiteraard de interactie werd voortgezet.

Inmiddels staan er voor de komende maanden alweer een aantal nieuwe sessies gepland rondom het Interactie tussen Branches-programma. Op 19 december gaan leden uit diverse branches het onderwerp Energietransitie verder uitdiepen. En volgend jaar, 14 januari om precies te zijn, organiseert FHI een bijeenkomst waarbij het draait om het thema Data Science.

Met vragen, suggesties en opmerkingen kunt u terecht bij Leonie van der Smeede, leonie@fhi.nl