Met een breed aanbod aan lezingen, een aantal workshops en uiteenlopende stands op de beursvloer werden tijdens PROFIdag 2019 vrijwel alle facetten van PROFIBUS, PROFINET en IO-Link belicht.
Door: Dimitri Reijerman
Rob Hulsebos van Enode Industrial Network begon het seminarprogramma met de lezing 'PI technologies today and tomorrow'. Hij schetste onder andere een beeld van de geschiedenis van netwerktechnologie, zoals de opkomst van industrieel ethernet, draadloze netwerken en de cloud. Hij stelde daarbij de vraag: wat staat ons nu te wachten? Hulsebos was optimistisch: "Vroeger was PROFIBUS een eiland, nu is er meer samenwerking." Verder stelde hij dat uit marktcijfers blijkt dat de diverse technologieën elkaar in evenwicht houden en dat daarmee de markt stabiel te noemen is.
Een aantal nieuwe ontwikkelingen benoemende Hulsebos. Zo sprak hij over de komst van nieuwe connectoren, want een klassieke RJ45-stekker is inmiddels fysiek vaak te groot. Ook single pair ethernet (SPE) kunnen we verwachten. Dit levert naast gewichtsbesparing ook ruimtebesparing op. Aan het einde van zijn verhaal dook Hulsebos nog even in op het toepassen van Time Sensitive Networking en de noodzaak tot een goede beveiliging van netwerkproducten.
Studenten van de Avans Hogeschool presenteerden in de ochtend een aantal netwerkgerelateerde projecten waar zij aan hebben gewerkt. Daarbij werd ook gesproken over softwareontwikkeling en de uitdagingen die daarbij optreden. Met een aantal tabletops waren de studenten ook op de beursvloer te vinden, terwijl bezoekers aan PROFIdag ook een aantal workshops konden volgen.
Ook het onderwerp PROFINET troubleshooting en commissioning kwam aan bod. Bart Paper van Helmholz Benelux hield hier een verhaal over. Hij haalde een praktijkgeval aan bij een stroef lopende cementfabriek. Onder andere het gebruik maken van actieve metingen via het SMNP-protocol en de voordelen van managed switches en andere managed devices kwamen naar voren.
Tjerco den Exter van Siemens sprak over de voordelen van PROFINET, OPC Unified Architecture, en Time Sensitive Networking. Op de vraag ‘hoe integreer ik productiecellen in een bovenliggend netwerk met hoge beschikbaarheid?’ formuleerde Sjoerd Hakstege – Van Eerhout, werkzaam bij Phoenix Contact, een aantal antwoorden. Zo kan redundantie voor switches en het toepassen van het Media Redundancy Protocol (MRP) worden toegepast en IP-adresintegratie.
Peter Domburg van SEW Eurodrive ging in zijn lezing in op de uitdagingen in de modulaire fabriek. Zo is het een uitdaging om automated guided vehicles optimaal te benutten in een dergelijke productieomgeving.
Afsluister Eric de Vos van Bakkerij Borgesius belichtte het onderwerp onderhoud, vaak een ondergeschoven kindje in het bedrijfsleven. Hij dook in op de geschiedenis van onderhoud waarbij veel kennis is opgedaan in de luchtvaart. Met een interessante en multimediale presentatie vertelde De Vos met welke basiselementen bedrijven succesvol een onderhoudsproces kunnen inrichten.
Na een informatieve dag was het tijd voor de borrel. En het staat vast dat ook de borrel deel uit zal maken van PROFIdag 2020.