De impact van digitale instrumentatie bij Oxea Nederland

De impact van digitale instrumentatie bij Oxea Nederland Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Chemiebedrijf Oxea Nederland is volop bezig om de instrumentatie in zijn fabriek in Amsterdam voor te bereiden op de digitale transformatie. David van der Werf, technical manager bij Oxea, vertelt tijdens het I&A event hoe deze stappen worden gezet en spreekt de wens uit voor betrouwbare draadloze signalen.

Door: Dimitri Reijerman

Volgens Van der Werf is Oxea momenteel bezig om stapsgewijs gebruik te gaan maken van digitale instrumentatie in de huidige productiefaciliteit. Hij schetst het huidige beeld bij het chemiebedrijf: “We krijgen een nieuw besturingssysteem, DeltaV van Emerson. En we zitten in de fase dat de meeste transmitters en instrumenten een jaar of twintig oud zijn. Dat is een normale tijd om deze te gaan vervangen. Dat is de golf waar we nu opzitten. Wat je ziet gebeuren is dat alle instrumenten die we nu kopen toegevoegde waarde bieden in de vorm van extra signalen. Dat zit vaak in de diagnostische sfeer: hoe gaat het met me, meet ik iets geks?”

De vraag is hoe de Asset Owners met deze nieuwe data om zullen gaan. Van der Werf: “Je kunt twee houdingen aannemen: je kunt zeggen, ik laat al 20 jaar de productie uit de fabriek komen, waar maak ik me druk om, ik kan prima zonder. Je kunt ook de houding hebben van ik krijg meer gegevens, wat doe ik daar mee? Tot voor kort konden we daar nog niets mee, want het huidige besturingssysteem is uit de tijd. DeltaV kan straks wel met de diagnostische gegevens overweg.”

Voordelen diagnostische data

Hij vervolgt: “Een concreet voorbeeld zijn de Rosemount pH-meters. Daar zit een sensortip in die in de loop van tijd vervangen moet worden. Deze sensortip heeft een shell life, dus die kun je niet op voorraad kopen. De levertijd is vaak een maand, dat is vervelend. Nu blijkt dus dat door de diagnostische informatie van de pH-sensor via DeltaV te raadplegen, we kunnen vertellen wanneer deze op 80 procent van de levensfase zit. Dat betekent dus dat ik eerder kan bestellen en minder snel met een apparaat werk dat het niet goed doet.”

Maar er zijn meer ontwikkelingen binnen de instrumentatie voor de industrie. Zo heeft Van der Werf hoge verwachtingen van technologie die het onderhoud in een productielijn kan verbeteren: “Een ontwikkeling die ik zie, en daarbij zit ik nog in de conceptuele fase, is dat je ook instrumentatie continu gaat monitoren voor onderhoud. Dan moet je denken aan een trillingsmeter of een temperatuurmeter in een motor of een lagering. En dat je vervolgens deze gegevens gebruikt om het onderhoud te verbeteren. De activering van het Delta V-systeem zal een belangrijke stap zijn.”

Wireless

Tijdens het I&A-event heeft de technisch manager van Oxea ook vragen naar de leveranciers van instrumentatie: “Ik wil ook de wireless-ontwikkelingen in instrumentatie aanstippen. Voor kleine modificaties is wireless puur goud. Als je een verzoek krijgt voor een wijziging, bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe temperatuur- of drukmeting, wordt de uitvoering via wireless veel makkelijker. In technisch opzicht: Je hoeft geen kabels te trekken. Maar ook het begroten ervan is eenvoudiger.”

Tot slot heeft Van der Werf ook nog vragen voor zijn collega’s: “De vraag die ik bij hen zal neerleggen is: wanneer wordt het wireless-signaal zo betrouwbaar dat ik het in een control loop kan opnemen? Nu is het gebruikelijk in de chemische industrie dat wireless instrumentatie uitsluitend wordt gebruikt voor niet-kritische systemen of voor monitoringdoeleinden. Om het proces te beheersen wil men bij OXEA nog niet aan wireless beginnen, dat is een taboe. Dus geef mij betrouwbaar wireless signalen, ook voor kritische toepassingen, dat is een wens die ik heb.”

Wilt u deze lezing bezoeken? Meld u aan voor een bezoek.