De invloed van netcongestie en energie op de datacenterwereld

De invloed van netcongestie en energie op de datacenterwereld Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Een van de grootste uitdagingen waar de datacenterindustrie mee te maken heeft, is netcongestie. Dit treedt op wanneer de vraag naar elektriciteit het vermogen van het elektriciteitsnetwerk overstijgt, wat de up time en betrouwbaarheid van datacenters kan beïnvloeden. FHI sprak met Brendan de Graaf, plenaire spreker tijdens het IT Infra event op 16 november, over de invloed van een stabiele energiebevoorrading op het bedrijfsleven in Nederland.

De Graaf is oprichter en directeur van Lyv Energy Management Solutions, een bedrijf dat integrale systemen ontwikkelt die de energietransitie ondersteunen. Hij adviseert bedrijven om proactief naar hun stroomvoorziening te kijken en niet af te wachten tot het misgaat. “Als je plotseling zonder elektriciteit komt te zitten, zijn de financiële gevolgen enorm. Terwijl de meeste problemen rond netcongestie makkelijk te voorkomen zijn door slim te plannen en vooruit te kijken.”  

Piekbelasting
“De vraag naar energie is niet constant,” legt De Graaf uit “er is sprake van piekbelasting. Dit betekent dat de vraag naar energie op bepaalde ‘piekmomenten’ enorm hoog is en op andere momenten laag. Je kan het vergelijken met de situatie rondom files: we weten allemaal wanneer we de meeste kans maken om in een file terecht te komen. Als je slim bent, probeer je voor of na de spits te vertrekken. Zo is het ook met netcongestie: slimme bedrijven proberen de ‘energiefile’ te omzeilen door hun bedrijfsprocessen af te stemmen op de actuele belasting van het net.”

“De oplossing zit ‘m vaak in wijzigingen in het bedrijfsproces, waardoor een groot probleem wordt opgelost,” aldus De Graaf. “Door apparaten nét iets vroeger of later aan te zetten, als de belasting op het net laag is, voorkom je capaciteitsproblemen zonder dat je de productieprocessen verstoort.  Nog een leuk voorbeeld: een klant van ons schafte onlangs een robot aan die bepaalde werkzaamheden ’s nachts uitvoert. Dan is de energievraag laag en is de kans op netcongestie vrijwel nihil. En je bespaart ook nog eens op personeelskosten.”

Invloed AI, big data en bitcoin
Wachten op de overheid is geen optie, vindt De Graaf. “Het verbeteren en het uitbreiden van het energienet is een complex lange-termijn-project. Daar kunnen bedrijven niet op wachten. Ze hebben nú een probleem dat nú opgelost moet worden.” Stroom is een kritieke randvoorwaarde voor het functioneren van bedrijven in Nederland en dit geldt zeker voor de datacenterindustrie waar de energiebehoefte alleen maar toeneemt door de populariteit van AI, big data en bitcoin.

De Graaf: “Deze technologieën vreten stroom en kunnen de bestaande elektriciteitsinfrastructuur verder belasten en netcongestie veroorzaken. We weten allemaal dat de gevolgen van netcongestie voor datacenters groot zijn. Ten eerste kan het leiden tot uitval van diensten. Ook kunnen stroomstoringen en spanningsfluctuaties schade toebrengen aan de elektronische apparatuur.”

Paradox
Dit levert volgens De Graaf een vreemde paradox op: “Enerzijds stimuleren we duurzaamheid en willen we het stroomgebruik reduceren. Anderzijds stijgt de vraag naar energie-slurpende technologieën explosief.” De Graaf wil in zijn presentatie dit ethische dilemma aan de orde stellen. “Er is veel mogelijk in technisch opzicht, maar we moeten ons serieus afvragen: kunnen wij deze nieuwe technieken wel faciliteren op dit moment en willen we dat?”

Om netcongestie te voorkomen, is het belangrijk dat datacenters grip houden op hun energieverbruik zodat ze niet worden overrompeld door leveringsproblemen. De Graaf: “Ik adviseer daarom altijd om een energieprofiel op te stellen, gebaseerd op actuele metingen van het energieverbruik binnen de onderneming. Dit is de enige manier om erachter te komen waar, wanneer en hoeveel  stroom er word gebruikt. Nauwkeurig inzicht is de basis om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan.”

Speuren naar kansen
“Ik kijk liever naar kansen dan problemen,” vervolgt De Graaf. “Door van de gebaande wegen af te stappen is vaak meer mogelijk dan men op het eerste gezicht dacht. Als een batterij bijvoorbeeld wordt gebruikt om op bepaalde momenten een capaciteitsprobleem op te lossen, dan kun je die zelfde batterij op momenten dat het probleem níet optreedt, inzetten op een energiemarkt. Dat kan financieel heel aantrekkelijk zijn. Om een voorbeeld te noemen: de onbalansprijs steeg onlangs van 34 euro per megawattuur naar 77.000 euro. Dat is een duizelingwekkende stijging. Als je als bedrijf daarop had geanticipeerd dan had je veel geld kunnen verdienen in korte tijd.”

Het blijft natuurlijk van belang om goed af te wegen waar een batterij voor word ingezet, waarschuwt De Graaf. “Als je een leuke deal hebt gemaakt en de batterij daardoor leeg is als je ‘m nodig hebt om congestie problemen op te lossen, gaat het mis.”

Meer weten? Schrijf je gratis in voor de lezing
Wil jij ook weten hoe netcongestie en stroomproblemen binnen jouw bedrijf te voorkomen en hoe je slimmer om kan gaan met energie? Kom dan naar de lezing van Brendan de Graaf op 16 november in ‘s-Hertogenbosch. Meld je kosteloos aan voor de lezing én het event via de website.