Een uniek gebouwencomplex in het hart van Europa heeft officieel zijn deuren geopend: de Loxone Campus. De pionier in slimme gebouwautomatisering heeft in ongeveer drie jaar een architectonisch meesterwerk met de nieuwste hightech technologie gecreëerd dat harmonieus past in het omliggende landschap. Hier ontmoet toekomstgerichte technologie een inspirerende ervaring.
Martin Öller, mede-eigenaar en -oprichter van Loxone, is verheugd om ongeveer 600 genodigde gasten te mogen verwelkomen bij de opening van de campus: “Het was een indrukwekkende reis van het idee tot de realisatie van de Loxone Campus. Ons doel was om een campus te bouwen die voldoet aan de eisen en ambities van Loxone om wereldleider te worden op het gebied van slimme gebouwautomatisering. We hebben diverse behoeften van Loxone geïntegreerd zodat ze samen meer zijn dan de som der delen. Vaak hoorden we tijdens deze reis dat wat we wilden “onmogelijk” was. Zulke uitspraken hebben ons alleen maar gemotiveerd om nog harder te werken.” Thomas Moser, ook mede-eigenaar en -oprichter van Loxone, legt uit: “We hebben alle aspecten van de campus heroverwogen en opnieuw bedacht om optimale oplossingen te vinden die ver van elke traditie liggen. Hierdoor hebben we ook de grenzen van slimme gebouwautomatisering opnieuw gedefinieerd.”
Zo is een plek ontstaan die de volledige diversiteit van slimme gebouwautomatisering laat zien voor huizenbouwers, planners, architecten en iedereen die geïnteresseerd is. Naast comfort- en veiligheidsaspecten laat de campus ook zien hoe door intelligente regeling 40% energie kan worden bespaard in vergelijking met conventionele gebouwen. In de visie van het bedrijf is het gebouwencomplex echter meer dan alleen een bouwwerk. Het is een plek van inspiratie. Deze bijzondere plek is ook beschikbaar voor externe bedrijven en personen, of het nu gaat om evenementen en seminars, om te overnachten in het hotel met wellnessruimte of om te dineren in het restaurant.
Een blik vanaf de tegenoverliggende heuvel op het gebouw laat zien dat het gebouw naadloos opgaat in het omliggende terrein. Het opmerkelijke ontwerp is van Marcel Amrhein, architect van ARKFORM. “Het ontwerp van de campus plaatst de omgeving centraal. Het was belangrijk voor ons om een gebouw te creëren dat uit het landschap groeit en er weer in stroomt. Het combineren van verschillende thema’s zoals seminars, hotels, gastronomie, kantoren, auditorium en experience zone onder één dak en ze toch weer ruimtelijk te scheiden was tijdens het planningsproces als architect een bijzondere en unieke uitdaging.
Impressies van de opening van de Loxone Campus
Een sterk signaal voor heel Oostenrijk
Maar de opening van de Loxone Campus is niet alleen een groot moment voor het bedrijf. “Loxone laat zien hoe innovatiekracht en visie kunnen leiden tot indrukwekkende resultaten”, zegt Martin Kocher, de Oostenrijkse minister van Arbeid en Economie. “Deze campus is een sterk signaal voor Oostenrijk en geeft een positieve impuls aan onze economie.”
Thomas Stelzer, gouverneur van Opper-Oostenrijk, voegt toe: “De Loxone Campus is niet alleen een uithangbord voor innovatieve technologie, maar ook een mijlpaal voor het toerisme in Opper-Oostenrijk. Een plek die inspireert en bezoekers van over de hele wereld zal imponeren.”
Rüdiger Keinberger, CEO van Loxone: “Voor ons staat de campus in het teken van “Enjoy Inspiration”. We willen hiermee enthousiasme voor het merk en onze producten opwekken. Maar ook de gastronomie met het concept van Glorious Bastards, het hotel en het seminarcentrum dienen ter inspiratie. En natuurlijk zijn we er trots op om onze toegewijde medewerkers de ‘Beste werkplek voor performers’ te bieden. De campus combineert de nieuwste gebouwautomatisering met de natuurlijke schoonheid van het Mühlviertel, creëert een harmonieuze balans tussen technologie, natuur en inspirerende sfeer. Dit bevordert niet alleen de productiviteit, maar ook de creativiteit en het welzijn van onze medewerkers. “
Een visie wordt werkelijkheid
De verwelkoming van de gasten bij de opening vond plaats in het hart van het nieuwe gebouw: het auditorium. Geïnspireerd door de halfronde, verhoogde vorm van Italiaanse marktpleinen biedt het een adembenemend decor en tegelijkertijd uitzicht op het prachtige landschap van het Mühlviertel. De architectuur ontmoet hier de uitstekende akoestiek en de uitstekende geluidskwaliteit van de in-house geluidsoplossing van Quadral. “Vanaf het begin wist ik dat onze campus zo’n multifunctionele ruimte moest hebben”, zegt Martin Öller. “Want het creëert openheid en levendigheid – twee belangrijke sleutels voor inspiratie.”
Achter het gebouwencomplex staat een visie die diep geworteld is in het DNA van het bedrijf. Het geformuleerde doel om wereldleider te worden vereist sterke vakpartners. Omdat Loxone altijd een directe verkoopbenadering heeft gevolgd. Met een groeiende partnerbasis ontstond de behoefte aan een grotere seminarlocatie. Het idee van een gecombineerd seminar-, hotel- en gastronomiecomplex werd geboren – de kiem voor wat nu de Loxone Campus is geworden. Zo leidde het ene tot het andere – voortkomend uit de behoeften van een bloeiend bedrijf.
Intelligent design- en seminarhotel
Het Loxone Campus Hotel biedt een gastervaring op verschillende niveaus. De minimalistische architectuur van beton, metaal en hout zorgt voor rust. De digitale ervaring is ook subtiel. Het werkt op de achtergrond en zorgt voor een comfortabele sfeer dankzij de gebouwautomatisering van Loxone. De kamer verwelkomt de gasten met een uitnodigende lichtsfeer, een aangenaam binnenklimaat en een individuele muziekkeuze. De intuïtieve en daardoor eenvoudige bediening van de kamer is voor de bezoekers een eyeopener en laat zien hoe comfort eruit kan zien. Hier zijn ook concepten geïmplementeerd die de eigenaren van Loxone elders tevergeefs zochten. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld te zien in het aanbod van seminar lounges. De ideale plek om je terug te trekken voor belangrijke afspraken, zoals vergaderingen of workshops in kleine groepen, inclusief een privétuin en in-room dining.
De technologie achter de visie
Bezoekers zien in één oogopslag de innovatie die in elk hoekje van het project zit. Thomas Moser: “Maar net als bij een ijsberg zien de meeste mensen – als ze al iets zien – slechts de zichtbare 15%: de hardware. De echte kracht van Loxone, de overige 85%, ligt in onze software. Want wij zien onszelf vooral als een softwarebedrijf.”
Voor de gebruikers heeft dit een zeer concreet voordeel: de oplossingen van Loxone zijn ontwikkeld vanuit de praktijk en met het oog op de toekomst. Dit betekent dat Loxone het leven van mensen verbetert en vergemakkelijkt op basis van hun behoeften. Zo heeft het bedrijf tijdens de bouw van de campus bijvoorbeeld het hele energiemanagement opnieuw ontworpen. Dit optimaliseert nu niet alleen het energiegebruik op de campus, maar ook in tienduizenden andere gebouwen. In feite heeft Loxone tijdens de bouw van de campus honderden van dergelijke softwarefuncties nieuw ontwikkeld om gebouwprocessen optimaal weer te geven.
Het totale resultaat maakt ook indruk op ervaren projectontwikkelaars. Erwin Soravia, CEO van Soravia Equity: “De Loxone Campus heeft ons zeer onder de indruk gebracht vanwege de hoge innovatiekracht. Hiermee heeft Loxone naar onze mening een blauwdruk gecreëerd voor het werken en leven van de toekomst.” Twee voorbeelden van dergelijke details mogen dit verduidelijken: Als een werkplek op het hoofdkantoor onbezet blijft, wordt de verlichtingskleur van wit naar oranje gedimd. Deze basis LED-verlichting bespaart daarbij 98% van de anders benodigde energie. Natuurlijk passen ook de ventilatie, verwarming en andere systemen zich automatisch aan aan de aan- of afwezigheid van de gebruikers. Of: In het gastronomische gedeelte van de campus zijn vier verschillende dagdelen geïdentificeerd die elk een eigen audio- en lichtsfeer vereisen. Zo verandert de sfeer onmerkbaar voor de gasten van ontspannen ochtendgeluiden naar energieke tonen en sfeervolle verlichting in de avond – volgens het motto: Overdag geconcentreerd werken, ’s avonds uitbundig feesten.
De Experience Zone biedt diepe inzichten
Om het beeld van de ijsberg nog eens op te roepen: de hele campus laat zien wat er aan de oppervlakte – in het zichtbare gebied – mogelijk is met de technologie van Loxone. Maar een ander gebied leidt de bezoekers op een speelse manier naar de diepte, naar het verborgen deel van Loxone: de Experience Zone. In deze interactieve omgeving worden de technologie en de visie van het bedrijf tastbaar gemaakt. Hier ervaren bezoekers niet alleen de technologische expertise van de pionier in slimme gebouwautomatisering, maar ook de mensen en verhalen erachter. Zo biedt de Loxone Campus in al zijn facetten een 360-graden ervaring. Met deze aanpak vestigt het zich als een centrale hub voor ontdekking en innovatie – als het Europese epicentrum voor slimme gebouwautomatisering.
Feiten en cijfers over de Loxone Campus:
- Investering: 70 miljoen euro
- Oppervlakte: 8 hectare (ongeveer 11 voetbalvelden)
- Bouwtijd: 2,5 jaar
- Groendaken: 78% van het totale oppervlak
- Fotovoltaïsche installatie: 600 kwP
- Laadstations elektrische auto: 50 Loxone Wallboxen
- Energiebesparing: 40% ten opzichte van conventionele gebouwen door slimme gebouwautomatisering
- Seminarruimte: met meer dan 1.000 vierkante meter biedt het seminarcentrum negen lichte, modern uitgeruste seminarzalen en twee seminar suites
- Panoramische ramen heffen de scheiding tussen binnen en buiten op
- Directe toegang tot het uitgestrekte park, inclusief seminar paviljoen
- Auditorium: hoogwaardige evenementenlocatie met 600 vierkante meter vloeroppervlak
- Hotel: 80 kamers en twee suites, inclusief een wellnessruimte van 420 vierkante meter
- Restaurant: levendig concept
- Contrastprogramma: de Glorious Bastards met 300 zitplaatsen biedt een balans na een lange seminar dag
- Opslag- en logistiek centrum: 6.000 vierkante meter
- Kantoorcapaciteit: 3.000 vierkante meter met 300 werkplekken
- Groen gebied: meer dan 1.000 inheemse bomen en struiken werden geplant, meer dan 3.000 ton zwerfkeien werden tijdens de bouw geborgen en opnieuw gerangschikt