De noodzaak van digitalisering in de paneelbouw

De noodzaak van digitalisering in de paneelbouw Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het vak van paneelbouw is de afgelopen decennia getransformeerd. Bedieningspanelen en besturingskasten worden tegenwoordig geassembleerd, waardoor flinke kostenbesparingen mogelijk zijn. Maar er zijn nog voldoende uitdagingen in de paneelbouw, zegt John de Krijger van Fedet, waaronder de Federatie Paneelbouw valt.

Tijdens de allereerste Paneelbouw online kennisdag, op dinsdag 21 september, zal De Krijger een lezing verzorgen rondom dit onderwerp. Wij spraken hem kort.

Volgens De Krijger spelen er binnen de paneelbouw een aantal concrete uitdagingen: “Het tekort aan vakmensen is een knelpunt, het kennisniveau is een knelpunt en het borgen van wet- en regelgeving is er een. Want eigenlijk moet er snel gedigitaliseerd worden en moet de regelgeving geborgd in de tekeningen.”

“Het probleem zit nu deels bij de opleidingen, maar het is de vraag of je alle wet- en regelgeving wel kunt borgen in een opleiding. Kun je aan een paneelbouwer bijvoorbeeld vragen of hij de inbouwmaten uit zijn hoofd weet en hoe dat ingebouwd moet worden. Ik denk dat dat niet haalbaar is”, zo zegt hij. “Je hebt het dan over MBO middenkader engineering opleidingen. Of elektrotechniek.”

Bovendien schreeuwt ook deze technologiesector om vakmensen. “Maar men leert tegenwoordig niet meer om met je handen te werken én de kennis van een bepaald component te hebben”, verzucht De Krijger. “Je kunt je daarom afvragen of je als ondernemer zijnde niet kwetsbaar bent. Stel je hebt drie paneelbouwers met heel veel kennis op de vloer werken. Maar als zij vertrekken is er meteen de vraag: hoe ga je het werk borgen? Hoe ga je die kennis weer in nieuwe mensen krijgen?”

Toch is er een oplossing, zegt De Krijger: vergaande digitalisering in het vak waar assemblage nu de norm is: “Er is de noodzaak van digitalisering en de noodzaak van een blauwdruk van een ontwerp. Het gehele traject van paneelbouw moet dus worden gedigitaliseerd. Het zal voor mijn doelgroep geen verrassing zijn dat dat nodig is en daar is een slag te slaan, maar het probleem is: die data hebben we nog niet. Dergelijke data moeten we dus zelf gaan creëren. Er is momenteel geen bibliotheek met templates bijvoorbeeld waarmee we aan de gang kunnen. Ik denk dus dat dit probleem onderschat wordt.”

 

Tijdens zijn lezing wil De Krijger dit probleem aankaarten bij de achterban. Ook andere uitdagingen, zoals de-globalisering, zullen aan bod komen. Wilt u deze lezing online bijwonen? Schrijf u in voor deze online kennisdag.