Als plantmanager denk je er liever niet aan: een aanval van hackers, maar de actualiteit laat zien dat het tegenwoordig een reële dreiging is. De vraag lijkt niet te zijn óf het gebeurt maar wanneer het uw bedrijf overkomt. Ligt er een noodplan klaar als het gebeurt? Op woensdag 9 oktober jl. vond de eerste drukbezochte editie van het Industrial Cyber Security event plaats, in opdracht van de FHI-branchevereniging voor industriële automatisering. Bijna 300 bezoekers hebben in de Basiliek in Veenendaal met elkaar gediscussieerd over actuele dreigingen en kansen.
Wanneer is uw bedrijf voldoende ‘cyber secure’? Waar liggen de uitdagingen in de essentiële samenwerking tussen uw IT (informatietechnologie) en OT (operationele technologie) afdeling? Hoe profiteert u van digitale innovaties maar houdt u tegelijkertijd grip op uw informatiebeveiliging? Op uitnodiging van FHI namen een aantal sprekers het podium om in te gaan op deze vragen en stond men stil bij een aantal praktijkcases.
De eerste plenaire presentatie werd gegeven door Jacco van der Kolk van het Digital Trust Center (Ministerie van Economische Zaken) en Marcel Jutte van Hudson Cybertec. Zij maakten vooral duidelijk dat de industrie ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. Bezoekers werd op het hart gedrukt om vooral alert te zijn en bewust van de risico’s te blijven. Cyberveiligheid draait niet alleen om techniek maar minstens zo belangrijk zijn de pijlers mens en organisatie. Het kennisniveau van de medewerkers moet bijvoorbeeld op peil zijn, met het juiste gebruik van de normen binnen een fatsoenlijk opgesteld beleidskader. Het Digital Trust Platform heeft een faciliterende rol waar samenwerkingsverbanden zich kunnen organiseren om veilig samen te werken op het gebied van cyber security.
De tweede presentatie werd verzorgd door Ted Angevaare, met een schat aan ervaring (36 jaar werkzaam als Global Technology Lead Control & Automation bij Shell) met recht een autoriteit op het vlak van cyberveiligheid. Hij ging in op de actuele status van industriële automatisering en hoe mogelijke risico’s in de productieplants breed uitgemeten worden in de media. Een aantal wereldbekende virussen en cyberaanvallen passeerden de revue, zoals Stuxnet, Shamoon, WannaCry, Triton-malware en NotPetya. Waar ging het mis en hoe kunnen we ons wapenen? Angevaare gaf een overzicht en bood handvatten voor een toekomstigbestendige aanpak.
Gedurende de dag was er een vol conferentieprogramma (met 18 parallelle technologiesessies) te bezoeken met een breed scala van onderwerpen. De lezingen gingen van ‘laag tot hoog’ op de thematiek in: van de software en broncode tot aan de systeemintegratie en awareness in de managementlaag.
De middag werd ten slotte inhoudelijk kort geëvalueerd met een wrap-up door wederom Ted Angevaare en Ronald ten Boden (branchemanager industriële automatisering van organisator FHI) zorgde voor een interactieve afsluiting en vrolijke noot tijdens de borrel.
Bent u geïnteresseerd in toekomstige evenementen en meetings die de branchevereniging voor industriële automatisering organiseert? Houd de website van de branche in de gaten en blijf volledig op de hoogte van de laatste activiteiten.