Een groeiend aantal bedrijven geeft in het derde kwartaal aan dat zij problemen hebben of verwachten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dit speelt met name bij de branches Laboratorium Technologie en Medische Technologie. Ook de hoge inflatie laat sporen na.
De afgelopen drie kwartalen worden deze zorgen zichtbaar: vrijwel elk bedrijf maakt zich zorgen of heeft last van de sterk gestegen energie- en inkoopprijzen. Gunstig is wel dat Q3 laat zien dat er minder problemen zijn in de toeleveringsketen. Ook blijven de meeste bedrijven vrij positief over hun orderportefeuille en de verwachtingen. Naar de toekomstkansen gekeken, springen vooral de energietransitie en de toenemende rol van service en onderhoud een belangrijke rol.
Om werknemers aan zich te binden, bieden veel ondernemers extra of verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Met name scholing & studie, flexibele reiskosten en doorgroeimogelijkheden scoren hoog. Ook is een aantal branches bereid tot het betalen van hogere salarissen.
Bij de branche Medische Technologie signaleren leden in Q3 unaniem de hoge inkoopkosten als een dringend probleem. Ook de energieprijzen baren hen zorgen. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden zag zijn orderpositie verslechteren, iets meer dan in Q2. Toch gaf meer dan 80 procent aan dat de omzet in Q3 beter was dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Binnen de branche Laboratorium Technologie neemt ook de onrust over de gevolgen van de oorlog toe: meer dan 75 procent verwacht problemen. Opnieuw spelen stijgende energie- en inkoopprijzen een rol. Opvallend is verder dat bijna de helft van de ondervraagden de omzet van Q3 2022 lager inschatten dan hetzelfde kwartaal in 2021. De ondervraagde leden geven verder aan dat met name service & onderhoud belangrijk is voor de toekomst, maar dat inflatie roet in het eten kan gooien.
Bedrijven actief in de branche Industriële Elektronica kampen nog steeds met een haperende toeleveringsketen: ruim 60 procent heeft hier last van. Ook verwacht zo’n 40 procent een dalend aantal orders en een afnemende omzet. Dit beeld is ook terug te zien in afnemende orderposities. Toch boekte 80 procent een betere omzet dan een jaar geleden. Naar de toekomst kijkend zien steeds meer bedrijven mogelijkheden om een rol te spelen in de energietransitie.
In de branche Industriële Automatisering is er ook veel last van de hoge energieprijzen, maar ook de dure dollar. De problematiek van haperende toeleveringen lijkt wat af te nemen en zo’n 45 procent dat de omzet in Q3 hoger zal liggen dan in 2021. Als toekomstkansen noemen de ondervraagden vooral de energietransitie en het Internet of Things.