Op 6 maart 2018 vond bij FHI een clusterbijeenkomst van de branche Gebouw Automatisering plaats. Deze branche organiseert met verenigingen van gebruikers ieder jaar ongeveer acht van dit soort clusterbijeenkomsten, wat goed vergelijkbaar is met activiteiten van andere FHI branches.
Paul Petersen Directeur FHI |
Tussen de vijftig aanwezigen waren circa twintig gebruikers op het thema Internet of Things afgekomen. IoT is een zeer breed thema, dat ook nadrukkelijk aandacht krijgt in de branches Industriële Elektronica en Industriële Automatisering. Voor het publiek was het uitermate verfrissend om Jeroen Weekers van Gemeente Eersel te horen. De aanpak van Eersel wordt ook ">online gepubliceerd.
Deze gemeente is bijna volledig bekabeld met glasvezel, legt focus op data gedreven acties en wil dat ook benutten in transparantie naar de burgers. Gemeente Eersel ligt dicht tegen Eindhoven aan, waardoor veel high-tech professionals zich daar vestigen. De gemeente wil de kwaliteit van de dienstverlening op een goed peil hebben. Innovatie vormt daarom een belangrijk deel van het beleid.
Drempels en beperkingen
De drempels en beperkingen die andere Nederlandse gemeentes zullen voelen kwamen naar voren in de vragenronde. Wie bezit de data? Is het mogelijk om de technische keuzes goed te beoordelen? Hoe is de cyber security geregeld? Welke informatie kan snel en goed met de burgers worden gedeeld?
Allemaal vragen waar Jeroen goed op kon antwoorden. En… hij toonde het publiek, dat hij niet een Don Quichot is die in zijn eentje de innovatie in de gemeente wil regelen. Als er sensoren worden gebruikt om het parkeren te verbeteren, dan wordt daarvoor het budget van de verantwoordelijke collega gebruikt. De medewerkers van Gemeente Eersel worden zowel inhoudelijk, financieel als organisatorisch meegenomen in projecten.
De aanwezigen vonden na afloop van de IoT clusterbijeenkomst dit het voorbeeld hoe je de IoT-kansen moet oppakken: met beleid en verstand het gezamenlijk gewoon doen.