IT Infra webinar 2021: Waar duurzaamheid en datacentra samenkwamen

IT Infra webinar 2021: Waar duurzaamheid en datacentra samenkwamen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op donderdag 20 mei vond het IT Infra webinar plaats waar veel aandacht aan duurzaamheid werd gegeven. De voordelen van vergroening in de data-industrie kwamen uitgebreid aan bod. Delta Electronics, ABB, Rittal en Vertiv gaven hun visie op trends uit de markt.

Door Frank van de Ven

Freek van Alphen, Jan van de Maat en Ed van Minnen van ABB trapten het webinar af. Zij gingen in hun lezing ’Slim energie meten is goud waard’ dieper in op verbetermogelijkheden rondom het energieverbruik in datacentra en computerruimtes. “Op basis van harde cijfers kun je een groot verschil maken in het energieverbruik in elk gebouw, met name in een datacenter”, verduidelijkte Van de Maat. “De nieuwste technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om gegevens te verzamelen en te monitoren.”

Er is volgens Van Alphen sprake van een drietal trends. De eerste is het meten en registreren van energieverbruik. De tweede ontwikkeling is het risico op netinstabiliteit. Een derde trend is de inzet van energie als handelsmiddel. “Een ontwikkeling waar we nu volop inzitten is de terugdringing van de CO2-uitstoot. Een andere trend is elektrificatie. Elektrisch rijden wint dagelijks aan populariteit, het aandeel fossiele brandstoffen neemt af en ook de investeringen in zonne- en windenergie zullen doorgroeien. Door deze aanpassingen aan het Nederlandse net moet voorkomen worden, dat het stroomnet met instabiliteit te maken krijgt.”

Fiscale regeling
In het webinar ‘Dubbel voordeel met Energie-investeringsaftrek in datacenters en server- en computerruimtes’ belichtten Elbert Raben en Marc Corbeek van Rittal B.V. de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze fiscale regeling van de overheid ondersteunt bedrijven bij investeringen op het gebied van onder meer energiebesparing. Ondernemers die gebruikmaken van EIA profiteren van lagere energiekosten en belastingverlaging.

In het webinar gaf het duo uitleg over welke IT-gerelateerde bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de EIA. “Voor de ICT-branche is deze regeling erg interessant, omdat zij leren welke producten van leveranciers van componenten zoals koelunits en UPS’en in aanmerking komen voor de EIA”, verduidelijkte Raben.

Stuurmechanisme
De vraag naar duurzame energie groeit en dat kan problemen opleveren als het gaat om energievoorziening. Bart Nieuwenhuis en zijn collega Ronald van Veen van Vertiv wierpen in de presentatie ‘Dynamic Grid Support’ een blik op de mogelijkheden van grid services en fast frequency respons. Dankzij deze dienstverlening kunnen netbeheerders op elk moment beschikken over voldoende regelvermogen om, ook tijdens piekmomenten, vraag en aanbod op het elektriciteitsnet in balans te houden.

Een ander voordeel van grid services is dat overcapaciteit tot het verleden behoort. “Normaliter gaat er bij overcapaciteit energie verloren en dat kost geld. Door gebruik te maken van regelcapaciteit en de energie te bufferen in de UPS (batterij) blijft deze energie bewaard voor een later stadium”, besloot Van Veen.

Softwareoplossing
Energiebesparingen en efficiënter werken zijn uitdagingen waar facilitair managers van datacentra mee te maken hebben. In de presentatie ‘Datacenters: Transit point for green energy’ bogen Mandy Ho en Ross Peringuey van Delta Electronics zich over deze materie.

Delta Electronics ontwikkelde de Delta InfraSuite Manager (DCIM). Dit systeem biedt een softwareoplossing waarmee datacentra energie kunnen besparen. “Doordat het systeem geavanceerde algoritmes monitort kunnen facilitair managers tijdig inspringen tijdens noodsituaties en downtime voorkomen”, stelt Ho.

Branchegroep IT Infra
De branchegroep IT Infra is een collectief van bedrijven binnen de FHI-branche Industriële Elektronica die zich als gespecialiseerde aanbieders profileren.