Servers, geplaatst in eindeloze rijen racks, verstoken een forse hoeveelheid energie in moderne datacenters. Daarmee heeft de sector een aanzienlijke milieu-impact. Maar tijdens het IT Room Infra event werd duidelijk dat de datacenterwereld in toenemende mate inspeelt op verdere verduurzaming en daarmee zijn verantwoordelijkheid oppakt.
Door: Dimitri Reijerman
De openingskeynote van Jon Summers van RISE North, waar FHI eerder mee sprak, dook direct in de materie. Met behulp van open source software en hardware blijkt het heel goed mogelijk om in kaart te brengen wat een datacenter tot in detail verbruikt. Daarbij gaat het van actieve monitoring van de koelingsinstallaties tot het meten van het stroomverbruik van de IT-hardware. Want voordat een datacenter verdere stappen zet op weg naar verduurzaming is het een must om eerst alles goed in kaart te brengen. Immers: meten is weten.
Het thema duurzaamheid sijpelde door in vrijwel het gehele programma van de 2019-editie van IT Room Infra. Zo vertelde Martijn Kolk van APAC Airconditioning over hoe restwarmte, dat vaak nog wordt afgefakkeld, nuttig is te gebruiken voor de verduurzaming van Nederland. Datacenter Previder PDC1 levert bijvoorbeeld verwarming en koeling van het nabijgelegen kantoorpand. In Aalsmeer staat een warmte-uitwisselingsproject op stapel waarbij het NLDC datacenter warmte levert aan nabijgelegen woningen, een school en een zwembad.
Complete warmtenetten
Kolk schetste ook een toekomstbeeld waarin datacenters, veelal gelegen in de regio Amsterdam, hun restwarmte benutten voor de ontwikkeling van complete warmtenetten in de gebouwde omgeving. Er zijn met de verduurzaming immers gemeenschappelijke belangen. Het komt dan ook steeds vaker voor dat energieleveranciers aankloppen bij eigenaren van datacenters om te bekijken of zij samen projecten kunnen realiseren.
Een vraag die naar boven komt bij de ontwikkeling van dergelijke warmtenetten is nog wel wie de eigenaar wordt. Dat kan interessante discussies opleveren. Ook is per project de vraag of er een open warmtenet moet komen, waarin verschillende aanbieders actief zijn, of dat een gesloten systeem de voorkeur heeft.
Bij de verduurzaming van datacenters komt er ook meer sturing van bovenaf. Zo gaf Mark Acton van CBRE Data Centre Solutions een lezing waarin hij de stand van zaken schetste op het gebied van Europese standaarden en ISO-certificering. Duidelijk werd dat er met een verhoogde urgentie gewerkt wordt aan strengere normen en dat datacenters zich focussen op het toepassen van best practices. Acton sprak bovendien de verwachting uit dat de regelgeving die datacenters dwingt tot besparingen de komende jaren nog strenger zal worden.
Energieopslag
Een andere slag in de verduurzaming van de sector zal plaatsvinden op het gebied van energieopslag. Lukas van der Zijden van ABB schetste een toekomst waarin energieopslag in een datacenter een interessante business case wordt. Het zal niet langer vanzelfsprekend zijn dat dieselaggregaten de systemen in de lucht moet houden tijdens een stroomuitval.
Maar datacenters kunnen ook met het verduurzamen van de bestaande koelinstallaties een duurzaamheidsslag maken. Peter Scharis, werkzaam bij AQ Group, legde uit welke energiebesparingen haalbaar zijn met het toepassen van EC-ventilatoren. Bij EC-ventilatoren wordt een permanente magneet toegepast. Gemiddeld zijn EC-motoren 30 procent efficiënter dan reguliere AC-motoren. Daarnaast zijn EC-ventilatoren makkelijker aan te sturen en bieden naast een langere levensduur een groter koelend vermogen. Ook adiabatische koeling, een natuurlijk koelsysteem op basis van directe verdamping, is in bepaalde gevallen een interessante business case.
Jeroen van der Tang van Nederland ICT / ICT Milieu en Harry Stevens van Hewlett Packard Enterprise vertelden tijdens IT Room Infra ook hoe datacenters momenteel met verouderde of afgedankte servers omgaan en de mogelijkheden om deze hardware een tweede leven te geven. Want re-use van datacenterapparatuur is wel degelijk mogelijk.
Over het gehele event gekeken werd duidelijk dat verduurzaming in de datacenter wereld niet alleen een hot topic is, maar dat het thema ook veel verschillende aspecten kent. Door de juiste stappen op het juiste moment te zetten kunnen datacenterbeheerders een belangrijke rol vervullen in het verduurzamen van de Nederlandse economie richting 2030 en verder. De verwachting is dan ook dat dit thema ook bij het IT Room Infra event 2019 een belangrijke rol zal gaan spelen.