DENS heeft een aggregaat ontwikkeld dat zonder de uitstoot van schadelijke emissies elektriciteit op elke gewenste locatie kan leveren. Dit bedrijf, dat is ontstaan uit studententeam FAST, ontwikkelt hydrozine-aggregaten. Deze aggregaten, ook wel mierenzuuraggregaten, kunnen dienen als duurzame vervanger van dieselaggregaten op bijvoorbeeld bouwplaatsen.
Hydrozine, beter bekend als mierenzuur, is een vloeibare waterstofdrager en biedt ten opzichte van gasvormig waterstof het voordeel dat er voor de opslag geen zware druktanks en compressors nodig zijn. Hiermee is dit type aggregaat de ruggengraat van de geëlektrificeerde bouwplaats van de toekomst.
Gedurende het Energy Storage event verzorgd oprichter en CEO Max Aerts een presentatie waarin ingegaan zal worden op hoe de aggregaat werkt, welke technieken en technologieën zijn gebruikt om het apparaat te kunnen ontwikkelen en de manier waarop de aggregaat toegepast kan worden in de praktijk. Lees meer…
Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) met gebruikmaking van een Power Analyzer
De impedantie van Fuel Cells of Lithium-ion batterijen is een belangrijke indicator voor de capaciteit van de cell of de stack. Impedantiemetingen worden gedaan om bijvoorbeeld vast te stellen in hoeverre een stack is verouderd en welke cellen de zwakke schakel(s) vormen.
Een methode voor het meten van de impedantie is de Elektrochemische impedantiespectroscopie (EIS). Met deze methode is het mogelijk om de elektrochemie zoals corrosie gedurende een bepaalde periode te volgen door een meting met regelmatige tussenpozen.
Door het volgen van de waarden van weerstanden en capaciteit en de impedantie in de loop van de tijd wordt inzichtelijk welke processen de verslechtering van beschermingslagen veroorzaken en wat de conditie van de fuel cellen is. Zo kan worden bepaald wanneer dit probleem problemen op kan gaan treden en wanneer er dus actie ondernomen dient te worden.
Roy Hali van Hioki vertelt in zijn presentatie namens CN Rood over deze methode. Het toepassen van een Power Analyzer voor een Elektrochemische impedantiespectroscopie biedt verschillende voordelen, welke worden toegelicht tijdens de presentatie. Aan de hand van voorbeelden laat Roy Hali zien hoe een testopstelling voor zowel lage als ook hogere spanningen kan worden gerealiseerd.
Energy (Battery) Storage Systemen – Het op juiste wijze monitoren en vroegtijdig herkennen van isolatiefouten
In de praktijk worden twee verschillende netstelsels gebruikt, een geaard netstelsel en een zwevend netstelstel. Bij een zwevend netstelsel bewaak je het geheel door middel van een isolatiewachter met actieve meetmethodiek. Een zwevend netstelsel wordt ook wel een IT-stelsel genoemd, niet te verwarren met Informatie Technologie. Het IT-stelsel is niet direct verbonden met een geaarde aansluiting.
De zwevende netstelsels bieden tal van voordelen, waaronder een hogere bedrijfszekerheid. Wanneer er een aardfout is kan het proces toch doorgaan en kan onderhoud normaal ingepland worden. Deze zekerheid goed van pas komen in de markt voor energieopslag en kan nota bene zorgen voor een betere total cost of ownership. Energy storage behoort tot de infrastructuur en die wordt enkel afgeschakeld wanneer alle mogelijkheden zijn geëvalueerd en er geen van deze mogelijkheden beschikbaar is. Als er afgeschakeld wordt bij een enkele aardfout, dan is er in deze een verkeerd netstelsel gekozen.
Tijdens het Energy Storage event vertelt Raymond Vergouwe van Bender Benelux over het toepassen van de juiste meetmethodieken van isolatiebewaking bij (Batterij) Energie Storage systemen. Hij legt uit waarom het verstandig is om voor een zwevend (IT) netstelt te kiezen in plaats van een geaard stelsel en welke meetmethodieken juist niet mogen worden toegepast.
Wenst u na al deze interessante en actuele items deel te nemen aan het Energy Storage Event? Schrijf u dan kosteloos in via de website.