Labtours: RF-toepassingen op de TU Delft en bij spin-off bedrijven

Labtours: RF-toepassingen op de TU Delft en bij spin-off bedrijven Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Tijdens het RF Technology event 2022 kunt u aan het eind van de dag deelnemen aan de labtours. De ‘tours’ zijn korte, interactieve rondleidingen in de TU Delft langs RF-gerelateerde labs van QuTech, afdeling Quantum Nanoscience MicroElectronics, en van spin-off bedrijven. Deelname is gratis voor alle bezoekers van RF Technology event op 29 maart in Delft. U moet zich wel van tevoren aanmelden via de website.

Raymond Schouten, engineer aan de TU Delft, bedacht én organiseert de tours. “De labtours zijn voor iedereen die voorbeelden wil zien van onze activiteiten op het gebied van RF-technologie,” vertelt Schouten enthousiast. “Bezoekers hebben de keuze uit vier labs die een directe link hebben met RF-technologie in de klassieke zin van het woord. Dit maakt de tours interessant voor een brede doelgroep: van mensen met belangstelling voor  kwantumtechnologie in het algemeen tot specialisten die werkzaam zijn in de telecomindustrie of test and measurement.”

Vier labtours

De tours starten om 15 uur in de centrale hal, direct na het lezingenprogramma. Elke tour duurt 20 minuten en wordt begeleid door een deskundige van de TU Delft.

Steele lab
In het Steele lab van het Quantum Nanoscience department wordt kwantumgedrag in supergeleidende circuits en mechanische resonatoren onderzocht met radiogolven. Dit zorgt voor de nodige technologische uitdagingen en bijbehorende oplossingen. In dit lab kunt u met eigen ogen de meetopstellingen en RF-apparatuur zien.   

Microwave group lab
Als u geïnteresseerd bent in RF-componenten en hun gedrag in circuits, raden wij u aan om een bezoek te brengen aan het Microwave group lab. Dit lab is onderdeel van het Department of Micro Electronics van de TU Delft. Het hoofd van het lab is dr. Marco Spirito. Tijdens de tour informeren wij u over millimeter-wave laboratoria voor hoogfrequent apparaat- en systeemkarakterisering.

QuTech institute lab
In de laboratoria van QuTech werken circa 200 wetenschappers. Hier draait alles om de ontwikkeling van het eerste prototype van een kwantumcomputer. RF-technologie speelt hierbij een grote rol. Tijdens het RF Technology event bezoeken wij een van de labs en hoort u meer over RF-signalen die worden gebruikt voor de  aansturing en uitlezing. Ook ziet u de apparatuur om de kwantumchips af te koelen naar 273 graden onder nul.   

QuTech spin-off bedrijven
Delft Circuits is een spin-off van QuTech en de TU Delft. Delft Circuits maakt cryogene circuittechnologieën en verbindingslijnen voor koelmachines die onder andere worden ingezet bij de ontwikkeling van kwantumcomputers, wetenschappelijke instrumenten en astronomische toepassingen. In het lab ziet u onder andere hoe RF-signalen via zelfontwikkelde transmissielijnen naar kwantumchips worden gestuurd.  

Netwerkborrel

Aan het eind van deze inspirerende dag kunt u netwerken tijdens de netwerkborrel. Tegelijkertijd zullen de labtours plaatsvinden.

Meld u gratis aan voor de labtours