Lelystad Airport Businesspark bereikbaar houden met IoT

LAB

De ontwikkeling van het Lelystad Airport Businesspark (LAB) is een reusachtig project. Net als de naburige luchthaven gaat het aangrenzende bedrijventerrein de omgeving voorgoed veranderen. En dat moet duurzaam gebeuren. Zo gaat LAB de verkeersstromen op en naar het terrein in kaart brengen om te voorkomen dat de boel vastloopt. Het bedrijf Cobra Systems ontwikkelt, samen met andere partijen, daarvoor een uitgebreid sensor- en real time datasysteem.

Door: Dimitri Reijerman

Cobra Systems probeert, waar nodig, creatief met verschillende takken van technologie om te gaan. “Wij maken vaak dingen die nog niet bestaan, omdat klanten ons iets vragen wat nog niet bestaat. En daar nodigen wij hen ook toe uit”, zegt directeur Patrick de Ridder. Het bedrijf rust in de basis op vier ‘technologiepijlers’ – web, wifi, apps en internet of things-toepassingen – die, al dan niet in combinatie, ingezet kunnen worden om een probleem van de klant aan te pakken. Zo heeft Cobra Systems soft- en hardware geleverd om wifi aan te bieden op rondvaartboten, inclusief tracking. Ook leverde het sensoren voor een gepersonaliseerd klimaatsystemen, waarbij het welzijn van de werknemer de basis vormt.

Aan de plannen voor de ontwikkeling van een verkeerbeheersysteem heeft Cobra Systems, een onderneming met zo’n twintig medewerkers in dienst, de laatste maanden hard gesleuteld, vertelt De Ridder. Hoewel de plannen formeel nog het groene licht moeten krijgen en er ook nog gezocht wordt naar financiering, lijkt het LAB-project er te gaan komen.

Bereikbaarheid vergroten

Het hoofddoel van het project is duidelijk: het businesspark mag straks niet dichtslibben naar mate het bedrijventerrein groter wordt en Lelystad Airport uitgroeit tot een vliegveld voor vakantievluchten. Daarom moeten de verkeersstromen in kaart worden gebracht en voorspeld, zodat bijvoorbeeld bezoekers van het LAB-terrein probleemloos de locatie kunnen bereiken en verlaten.

Samen met Green IT, een duurzaamheidsplatform voor innovatieve ICT-bedrijven, is door Cobra Systems een uitgebreid concept voor een verkeerbeheerssysteem gemaakt. Bij het opstellen van dit concept heeft Cobra Systems eerst de huidige uitgangssituatie onder de loep genomen: “We hebben eerst alle bedrijven en verschillende gebruikersgroepen in kaart gebracht. Het idee was niet om meteen sensoren uit te rollen.”

Innovatief gelijkstroom op LAB
Naast het duurzame verkeerbeheerssysteem is op het terrein van het Lelystad Airport Businesspark ook het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa geplaatst. Dit station, in handen van Alliander, is ontworpen/gebouwd door technologiebedrijf Dynniq. Met gelijkstroom kan energie worden bespaard die normaliter verloren gaat bij het omzetten naar wisselspanning. Zo kan er een efficiencywinst tot 10 procent worden geboekt.

Bovendien zullen sensoren lang niet alle informatie leveren die het verkeerssysteem moet voeden; ook andere, al dan niet bestaande data is inzetbaar. Zo is De Ridder in gesprek met een fietsverhuurbedrijf om hun verhuurgegevens mee te nemen in de rekenmodellen. Statistische informatie uit wifi-hotspots is ook inzetbaar. Ook is er veel aandacht geschonken aan privacyvraagstukken. Een voorspelling van een algoritme verbetert immers als er ook niet-anonieme datastromen beschikbaar zijn.

Deelname bedrijven

Belangrijk om het concept te laten slagen is in de ogen van De Ridder deelname van bedrijven die zich op het LAB-terrein vestigen. Samenwerking zoeken met ondernemersverenigingen en stakeholders kan een ingang zijn. Ook zijn de manieren om personen op het LAB-terrein te sturen groot. Via signage kan bijvoorbeeld een groot beeldscherm dienen om in een parkeergarage een autorijder alvast de snelste, doorgaande route te wijzen. Tevens experimenteert Cobra Systems met koppelingen van Waze, een op community gebaseerde verkeers- en navigatieapp.

De Ridder hoopt eind maart aan de slag te kunnen met de daadwerkelijke uitrol. “Laten we onze koppen bij elkaar steken en bedenken wat waarschijnlijk heel slim is. En dan gewoon daadwerkelijk beginnen.”

Patrick de Ridder van Cobra Systems zal op 6 maart tijdens de clusterbijeenkomst Internet of Things (IoT) dit project nader toelichten. U kunt zich ook aanmelden voor deze bijeenkomst.