Met 4G-technologie is in de industrie al veel mogelijk. Wat zal de komst van 5G de markt brengen? Hans Leijting en Eric Kroon van Nokia Solutions & Technology zullen tijdens het D&E event inzicht geven in de technische stand van zaken rondom 5G en mogelijke toepassingen van deze telecomtechnologie.
Door: Dimitri Reijerman
De eerste hardware die geschikt is voor 5G-netwerken is beschikbaar en een eerste spectrumveiling zal vermoedelijk begin volgend jaar in Nederland plaatsvinden. Kortom: de markt lijkt klaar voor de vijfde generatie digitale mobiele communicatie. En dat biedt het bedrijfsleven nieuwe kansen, zegt Kroon: “5G is voornamelijk een enabler. Het biedt hogere snelheden als opvolger van 4G. Als je kijkt naar de andere aspecten van 5G, zoals ultra low latency en het grote aantal apparaten dat geconnecteerd kan worden, zal dit heel veel nieuwe use cases opleveren waarbij processes die nog niet zijn geautomatiseerd alsnog geautomatiseerd kunnen worden.”
Leijting vult hem aan: “Iets wat de industrie zal gaan veranderen is juist de low latency. Deze hele korte vertraging maakt het realtime aansturen van bijvoorbeeld robots mogelijk in verschillende toepassingen. Tevens zal de hoeveelheid apparaten groeiten dat geconnecteerd kan worden. Op 1 vierkante kilometer kunnen tot 1 miljoen apparaten verbonden worden.”
Industriële toepassingen
Nokia is volop in gesprek met partijen uit de industrie om te kijken welke nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Leijting: “We praten met verschillende verticals uit de industrie, van petrochemie en automotive tot logistics. Als je kijkt naar de wensen voor de connectiviteit – het moet betrouwbaarder en sneller – is dit juist wat 5G kan bieden. Maar je kunt nu al met 4G aan de slag om op tijd klaar te zijn als 5G er is. En zijn een aantal partijen die daarom nu al overgaan tot het toepassen van private LTE-netwerken. Dit draait op platformen die met een software-upgrade naar 5G zijn te brengen. Momenteel promoten we daarom richting de industrie 4G+ om zo alvast het ecosysteem te leren kennen.”
Kroon geeft een praktijkvoorbeeld van mogelijke 5G-toepassingen: “De hele auto-industrie is gebaseerd op productielijnen. Doordat je met 5G een veel lagere latency hebt, kun je robots connecteren aan een mobiel netwerk ter vervanging van bekabeld. Hiermee zijn gemakkelijk andere activiteiten te doen, in plaats van alleen een specifieke lasrobot of een robot die een raam in een auto plaatst. Je kan dus snel een gehele productielijn transformeren.”
Pijnpunten verhelpen
Bij gesprekken met klanten uit de industrie moet technologie echter niet het hoofdthema zijn, zegt Kroon: “We praten met hen niet zozeer over technologie maar over toepassingen, inclusief de pijnpunten die er zijn richting toekomstige groei. En die pijnpunten kun je mogelijk tackelen met technologie, maar soms kom je ook tot de conclusie dat 5G helemaal niet relevant is.”
Specifiek naar de embedded markt biedt 5G ook de nodige kansen. Kroon: “Low latency en massive machine to machine communication komen in de embeded markt goed tot hun recht.” Leijting vult hem aan: “En met een latency van 1ms zou je processes en berekeningen in de cloud kunnen laten plaatsvinden. Er zijn nog zo veel aspecten in productielijnen die nu nog niet gemeten worden.”
Ondanks dat 5G snel op de markt beschikbaar komt, denkt Kroon dat het bedrijfsleven niet achterover moet leunen: “Bedrijven moeten vooral niet blijven wachten tot 5G er is. Je kan beter eerst je eigen ecosysteem leren ontdekken met 4G. Vervolgens kun je dan migreren naar 5G. Je moet je ook beseffen dat de standaardisatie rondom 5G nog niet helemaal klaar is.”
Wilt u het D&E event op 8 oktober bezoeken? Registreer u voor een gratis bezoek.