Mauritshuis, Kropman, Priva en het Meisje met de Parel

Mauritshuis, Kropman, Priva en het Meisje met de Parel Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In hoeverre hebben klimaat- en lichtomstandigheden het ‘Meisje met de Parel’ in de loop der eeuwen heen veranderd? Vanuit deze vraagstelling keek het Mauritshuis bij de ingrijpende verbouwing van kort geleden naar de uitgangspunten voor gebouwautomati­sering ter plaatse.

Nu heeft de technische dienst van het Mauritshuis dankzij de systeem integratie van Kropman toegang tot alle parameters van de verschillende installaties: luchtbehandeling, cv, koeling en verwarming, de lokale naregelingen, alle verlichting, zonwering en lichtwering, meldingen vanuit invalide toiletten, de noodstroomvoorziening en monitoring van het energiegebruik.

Kropman koos voor een gebouwbeheersysteem van Priva. Dat systeem bestaat uit standaard hardwarecomponenten met engineeringstools waarmee partnerbedrijven op projectbasis eigen software kunnen schrijven.

De verschillende systemen werken elk met een eigen communicatieprotocol, een eigen taal. Zo communiceert de verlichting over een KNX-protocol, terwijl het klimaat via Priva (TCP/ IP) wordt aangestuurd. De bediening kan via een PC ter plaatse, op afstand of via een gebruiksvriendelijke grafische touchscreen. Beheerders en medewerkers van het Mauritshuis kunnen de verschillende functies van de gebouwautomatisering in één overzicht monitoren en bedienen.

“Niet alleen na oplevering maar ook aan de voorkant, bij het opstellen van het pakket van eisen, kan het nuttig zijn om automatiseerders te betrekken. In een gebouw bestaat altijd een wisselwerking tussen techniek en de architectuur. Zo is bij het Mauritshuis gekozen voor glas met zonnefilter, waardoor er minder warmte en uv-straling naar binnen komt. Dat heeft invloed op de keuze voor de capaciteit van de klimaatinstallaties. Automatisering is nooit een op zichzelf staand onderdeel van een bouwproject.

De techniek is constant in dialoog met het gebouw, in een zoektocht naar de beste oplossing voor de gebruiker.” Deze lering uit de recente business case van de FHI-branche Gebouw Automatisering komt van toenmalig zakelijk directeur van het Mauritshuis Victor Moussault.

Het complete verhaal wordt gepubliceerd in het magazine ‘Bouw + Uitvoering’ editie nummer 3 2017. De business case zal medio juni ook terug te vinden zijn via de branchewebsite.

Victor Moussault beschreef zijn ervaringen in een boek dat hij schreef: ‘De focus op een ander, als fundament voor succes ‘, Waanders Uitgevers, Zwolle, managementboek.nl