Medische elektronica onmisbaar voor de zorgsector

Medische elektronica onmisbaar voor de zorgsector Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Van hersenimplantaten tot chirurgierobots: medische elektronica is niet meer weg te denken uit de zorgsector. Dat bleek ook uit de hoge opkomst tijdens het Medische Elektronica event, op 6 februari in Hotel Vianen, georganiseerd door FHI. De focus lag op de ontwikkeling, regelgeving en productie van medische elektronica. Bijna 250 belangstellenden trotseerden weer en wind om het event te bezoeken. Bekijk hieronder de aftermovie.

Ruben Koningsveld en Jort Kuiper van Project March, een initiatief van de TU Delft, maakten tijdens hun openingslezing duidelijk hoe medische elektronica een mensenleven kan transformeren. De studenten werken samen met 26 teamgenoten aan een exoskelet, ook wel bekend als robotpak. “Het exoskelet geeft hoop aan mensen die gedeeltelijk verlamd zijn door een lage dwarslaesie,” legde Koningsveld uit. “Door technologie kunnen wij de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeteren.” Het exoskelet stond uitgestald op de beursvloer en trok zoals verwacht veel bekijks. De presentators lieten zien hoe het vernuftige pak in de praktijk werkt als een patiënt het draagt en hoe het technisch in elkaar steekt.

Succesfactoren
Na de openingslezing volgden vijftien inhoudelijke presentaties door specialisten uit het bedrijfsleven, onderwijs en de zorgsector. Er waren lezingen over de valkuilen bij het opstellen van technische documentatie voor de MDR en de digitalisering van levenscyclusprocessen van medische apparaten. Nico Drost van Zign Innovations sprak over de vijf belangrijke factoren voor succesvolle ontwikkeling van medische apparaten en Judith Bertin ging namens Comdes Componentenn op het ontwerp en de productie van op maat gemaakte behuizingen en onderdelen voor medische toepassingen.

Economische impact
Aan het eind van de dag nam Natallia Uzunbajakava van TNO Holst Centre het woord over het belang van medische elektronica voor de kwaliteit en efficiëntie van de zorg en het welzijn van patiënten. Ook de invloed van MedTech op de Nederlandse economie kwam aan bod. “De MedTechsector is de op één na grootste aanvrager van patenten wereldwijd”, legde Uzunbajakava uit. “Vergrijzing, de toename van chronische ziektes en de technologische vooruitgang stimuleren die groei. Tijdige detectie van ziekten en holistische monitoring, gekoppeld aan effectieve therapieën, voorkomen hogere kosten in een later stadium doordat patiënten eerder uit de (dure) klinische omgeving worden gehaald.”

Stevig aan de tand
Uzunbajakava nam na haar presentatie deel aan de paneldiscussie over de toekomst van medische elektronica met vertegenwoordigers van TNO Holst Centre, Philips Healthtech, UMC Utrecht en de Nierstichting. Aan de hand van vier prikkelende stellingen gingen de panelleden met elkaar in gesprek over onderwerpen als ‘MedTech maakt de zorg duurder’ en ‘MDR-wetgeving maakt medische innovatie onmogelijk.’ Door de discussie werd eens te meer duidelijk dat er veel expertise aanwezig is in Nederland op het gebied van medische elektronica, maar dat er nog veel obstakels zijn die overwonnen moeten worden.  Het toegestroomde publiek liet van zich horen en er volgde een interessante discussie met de panelleden.

Exposanten en bezoekers waren na afloop tevreden over de dag. Vooral het inhoudelijke programma, de paneldiscussie en de netwerkmogelijkheden werden erg gewaardeerd. Nico Drost van Zign Innovations vatte de algehele sfeer als volgt samen: “Wat ik mooi vind, is dat het event tot stand komt met alle deelnemende partijen. Wij staan hier als productontwikkelaars, maar ik zie ook distributeurs, specialisten op het gebied van wet-en regelgeving en noem maar op. Op die manier vergroten we met elkaar de kennis op het gebied van medical device development”.

  • Alle presentaties staan online en zijn gratis in te zien.
  • Was je aanwezig tijdens het event? We horen graag je mening via het enquêteformulier, zodat we je de volgende keer nog beter van dienst kunnen zijn.