Met afvalwater op weg naar een circulaire economie

Met afvalwater op weg naar een circulaire economie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Momenteel vindt er in (afval)waterland een verschuiving plaats van energie grootverbruiker, naar energie en grondstoffen terugwinning uit de “gratis” bron afvalwater. Op woensdag 3 oktober organiseert Jong KNCV hierover het seminar “The toilet flush: the next big opportunity in resource mining”. Jules Rombouts en Jure Zlopaša van de TU Delft Environmental Biotechnology-groep gaan in op het terugwinnen van biopolymeren uit afvalstromen. Kees Roest van KWR Watercycle Research Institute spreekt over innovatief toegepast onderzoek en Sigrid Scherrenberg van Evides gaat in op de waarde van afvalwater.

Vanwege de opwarming van de aarde, watertekorten en buitensporige afvalproductie, is er een groeiende behoefte aan nieuwe technologieën om afvalstromen te behandelen en te valoriseren tot nieuwe biobased producten. Jules Rombouts en Jure Zlopaša van de TU Delft Environmental Biotechnology-groep gaan tijdens hun lezing in op de conversie van koolhydraatrijke afvalstromen naar vluchtige vetzuren (VFA's) of melkzuur. Zij geven voorbeelden van het gebruik van de teruggewonnen biopolymeren voor de milieuvriendelijke en gemakkelijke bereiding van biopolymeer (nano)composieten en hun toepassingen.

KWR Watercycle Research Institute onderzoekt hoe technologie, samenleving en overheid de uitdagingen van hergebruik van hulpbronnen kunnen aanpakken. Een duurzaam en kosteneffectief gebruik van reststromen en een geïntegreerde aanpak staan ??centraal. Kees Roest van KWR presenteert de nieuwste resultaten van projecten met innovatieve mogelijkheden voor waterhergebruik, energie- en nutriëntterugwinning uit (afval) water met toepassingspotentieel in de gemeentelijke en industriële waterbehandeling.

Afvalwater is een waardevolle hulpbron. Het bevat verschillende schaarse bronnen, zoals fosfor, maar ook stikstof, energie (biogas) en water. Evides is gestart met onderzoek en pilotstudies en is nu op het niveau van het opschalen van de applicaties naar hun volledige processen. Sigrid Scherrenberg gaat in op de aanpak om de waardevolle bronnen te herstellen en toe te passen in hun eigen proces. In deze aanpak werkt Evides samen met hun klanten en ontwikkelen ze gezamenlijk duurzame businesscases.

Het volledige programma van het seminar vindt u op de website. U kunt kosteloos inschrijven om hierbij aanwezig te zijn.