Netwerkervaringen in de praktijk bij VTTI

Netwerkervaringen in de praktijk bij VTTI Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

VTTI, een onafhankelijke energie op- en overslagbedrijf, telt 1150 medewerkers en 40 verschillende nationaliteiten. Ruud Timmermans houdt zich binnen de onderneming bezig met procesautomatisering, waaronder de aanleg en het beheer van industriële ethernetwerken. 

Door: Dimitri Reijerman

Tijdens het Industrial Ethernet Event zal Ruud Timmermans een lezing geven over het ontwerp en aanleg van industriële netwerken op de opslagterminals. In de dagelijkse praktijk houdt Timmermans zich bezig met het automatiseren van productopslag en -overslag: “Naast dat ik diverse locaties help met nieuwbouw of optimalisatieprojecten, ben ik verantwoordelijk voor juiste toepassing van standaarden op het gebied van procesautomatisering en procesbeveiligingen op onze terminals. Deze standaarden rollen we nu uit op onze terminals om de procesveiligheid verder te verhogen. Ik heb onder andere samen met mijn collega’s een alarmfilosofie geschreven, waarin staat hoe mens en techniek om moeten gaan met procesalarmen.”

Timmermans vervolgt: “Een tweede is IEC 61511, een standaard die  beschrijft om welke stappen genomen moeten worden om de automatische beveiligingen  van industriële processen te verbeteren en betrouwbaar te houden. Bij VTTI doen we er alles aan om het overstromen van tanks te voorkomen.

Tijdens zijn lezing op Industrial Ethernet zal Timmermans dieper ingaan op de proces control netwerken bij VTTI. Timmermans: “Ik ga schetsen hoe wij de netwerken op onze terminals in het operationele domein aanleggen en gebruiken. In Antwerpen zijn we bijvoorbeeld bezig met de upgrade van een bestaand netwerk. Net als bij andere bedrijven zijn we ooit klein begonnen met standaard IT-netwerkapparatuur. Al snel zijn we overgegaan tot het gebruik van aparte netwerken voor procescontrole en videobewaking. Tijdens mijn presentatie zal ik ook een overzicht geven wat er op een terminal staat en hoe dit wordt aangestuurd.”

Fiber

Bij het plannen en verbeteren van de infrastructuur komt veel kijken, zegt Timmermans: “Je moet de fiberkabels zo aanleggen dat je gemakkelijk in de toekomst wijzigingen of uitbreidingen kunt faciliteren. Het is dus vooral een kwestie van vooruitkijken. Want op een terminal wordt constant gebouwd en verbouwd. En er wordt gegraven. Dat komt omdat wij flexibel willen zijn voor onze klanten. Daarom zijn we continu bezig met verleggen van leidingen, bijplaatsen van pompen bij plaatsen, enzovoorts. We zijn altijd in beweging.”

De afstanden op een terminalterrein zijn groot, zegt Timmermans: “Het terrein is vaak een kilometer bij een kilometer. Momenteel zijn we in Antwerpen bezig om het proces control netwerk te upgraden. Dat doen we door de fiberkabels naast bestaande elektriciteitskabels te leggen om zo maar eenmalig te hoeven graven.”

Gescheiden infrastructuur

Daarnaast worden er bij VTTI een duidelijk scheiding aangebracht in de netwerkinfrastructuur: “We houden videosurveillance apart van de overige verbindingen. Dat doen we fysiek. Maar ik wil mijn toehoorders ook adviseren: bezuinig niet en leg direct 64 aders in een kabel neer. Zo voorkom je een tekort aan netwerkverbindingen die nodig zijn om uitbreidingen te doen of nieuwe technieken toe te passen.”

Tenslotte wil Timmermans nog een argument geven voor het fysiek gescheiden houden van ethernetverbindingen: “Het upgraden van switches en routers kan anders problematisch zijn: de IT-afdeling moet bijvoorbeeld het netwerk platleggen voor de upgrade, waardoor er processen verstoord kunnen raken. Wij ontwerpen onze netwerken zodanig dat alle activiteiten altijd door kunnen blijven gaan.”

U kunt de lezing van Ruud Timmermans volgen door u kosteloos aan te melden voor Industrial Ethernet.