Hoewel zorgverzekeraars grip hebben gekregen op de stijgende zorgkosten, dreigen nieuwe maar duurdere producten niet meer bij de patiënt terecht te komen.
Dat zegt Luc Knaven, directeur van FHI Medische Technologie, in een FD-artikel. In het stuk wordt de ontwikkeling beschreven waarin fabrikanten en leveranciers van medische apparatuur steeds betere én duurdere producten op de markt brengen, terwijl verzekeraars proberen de kosten te beteugelen. Daarbij komt de ontwikkeling dat steeds meer mensen medische technologie in de thuisomgeving gaan gebruiken.
“Net als er nu al sommige medicijnen niet meer voorradig zijn, gaan we dat ook zien met hulpmiddelen waar mensen thuis afhankelijk van zijn. De nadruk op kosten heeft veel goeds gebracht. Maar de bodem is nu bereikt”, zegt Knaven.
Hij waarschuwt ook voor het gevaar dat de kwaliteit in gevaar kan komen: “Ik waarschuw maar vast: we gaan de farma achterna. Net als er nu al sommige medicijnen niet meer voorradig zijn, gaan we dat ook zien met hulpmiddelen waar mensen thuis afhankelijk van zijn. Ze kunnen dan niet meer thuis wonen en moeten weer naar het ziekenhuis.”
FHI Medische Technologie heeft inmiddels een brandbrief richting de politiek gestuurd. Ook de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) waarschuwde in de Monitor Hulpmiddelenzorg voor het probleem.