Minister Kaag en staatssecretaris Keijzer hebben een brief gestuurd naar alle ondernemers in Nederland. Het schrijven bevat een oproep om zich goed voor te bereiden op de naderende Brexit en hen daarnaast een hart onder de riem te steken in deze coronacrisis.
Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is gebleken dat Nederland de grootste verliezer is onder de EU-lidstaten, indien er op 1 januari een harde Brexit komt. Als de gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk blijven vastlopen, zijn in eerste instantie de Britten hier de dupe van, stelt het PBL. Maar de Nederlandse industrie is sterk verknoopt met het Britse bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan de chemische industrie, sierteelt en staal. Zij krijgen bij een harde Brexit te maken met hogere importheffingen en duurdere producten.
In de brief van Kaag en Keijzer wordt nogmaals gewezen op het treffen van de nodige voorbereidingen zodat de bedrijven met handelsbetrekkingen in de VK na 1 januari door kunnen met im- en export. Op dit moment is nog niet duidelijk wat voor type Brexit (‘hard’ of ‘zacht’), en onder welke voorwaarden, zal ingaan vanaf 1 januari 2021. Echter zijn er genoeg acties en maatregelen die ondernemers nu al ter voorbereiding kunnen treffen.
Ondernemers kunnen via het Brexitloket meer informatie vinden over de actuele situatie aangaande de Brexit-onderhandelingen. De Brexit Impact Scan geeft inzicht over de mogelijke impact van de Brexit op uw bedrijf. Deze scan geeft ook handvatten over wat u als ondernemer hieraan kan doen.
Een andere optie is het aanvragen van een zogenaamde Brexit-voucher. Hiermee kunt u subsidie ontvangen om daarmee maatwerkadvies in te winnen over het omgaan met de gevolgen van Brexit.
De gehele brief is te lezen op de website van de Rijksoverheid.