Het CPB heeft opnieuw een onderzoek uitgebracht over kansrijk innovatiebeleid en hoe deze kan worden vormgegeven. Het vorige onderzoek stamt uit 2016 en met die bevindingen is te weinig gedaan. Vandaar dat de CPB weer het innovatiebeleid van Nederland in 2020 tegen het licht heeft gehouden. Wat kan er beter?
Het rapport komt tot de conclusie dat er weinig is gebeurd met de aanbevelingen uit 2016 die erop neer kwamen dat de Nederlandse overheid meer aan het stimuleren van Research & Development (R&D) kan doen. Dit in plaats van de verantwoordelijkheid louter bij bedrijven neer te leggen. Met geactualiseerde cijfers laat de CPB zien dat de overheid meer moet doen om het innovatiebeleid van Nederland te stimuleren. De ‘markt’ initieert op zichzelf te weinig R&D en verdiend ondersteuning.
Als de Nederlandse overheid meer aan de slag gaat met gerichte beleidsinstrumenten zijn bedrijven geneigd om meer te investeren in innovatie. Dit is gunstig voor de gehele economie want hiermee worden zogenaamde kennisspillovers gecreëerd. Bedrijven gebruiken elkaars uitvindingen en innovaties en daarmee wordt de gehele economie beter.
Wat zijn dan deze beleidsinstrumenten? De Nederlandse overheid kan bijvoorbeeld meer investeren in innovatieve aanbestedingen en prijsvragen. Uit het onderzoek van de CPB blijkt dat bedrijven meer gaan uitgeven aan R&D als ze meer subsidie en aanmoediging ontvangen vanuit de overheid.
Bij dit onderzoek en de bevindingen hoort wel de opmerking dat de coronacrisis het innovatiebeleid wellicht ten positieve kan veranderen.
Meer lezen over deze oproep aan de overheid, zie dan het gehele rapport.