Techniekpact is op 15 juni met een oproep gekomen om het Nederlandse onderwijs anders in te richten om zo technologie en digitalisering tot verplicht onderdeel te maken in elke opleiding. Deze inzet vergroot de kansen op nieuwe werknemers die zijn opgeleid voor de arbeidsmarkt van de toekomst.
Al eerder tekenden in 2013 bestuurders uit het onderwijs, bedrijfsleven, werkgevers, werknemers en het Rijk het Techniekpact. Deze aanpak moet zorgdragen voor een juist opgeleide beroepsbevolking met voldoende technici.
Techniekpact-voorzitter Thea Koster stelt nu dat fundamentele veranderingen aan het onderwijs niet te vermijden zijn. Technologische en digitale vaardigheden zouden in elk curriculum moeten zitten, of dit nu primair of voortgezet onderwijs is.
Volgens de voorzitter kan Techniekpact nog beter gaan werken in een publiek-private samenwerking en als de overheid meer investeert in een duidelijke agenda. Zo kan de instroom in de techniek verbeteren als niet alleen jonge mensen vroeg worden benaderd, maar er ook extra aandacht is voor het opleiden van vrouwen en jongeren met een niet-westerse achtergrond.
Het gehele advies van de voorzitter is hier te lezen. Dit najaar komt de betrokken ministeries en het Kabinet met een officiële reactie. Als dit bekend is dan zullen wij hier ook over berichten.
FHI is partner van Techniekpact.
Op 29 september 2020 organiseert een FHI een gratis bijeenkomst voor leden over onderwijs. 'De juiste studenten op de juiste plek' is de zin die dit evenement kenschetst.