PCB-data vrijgeven voor productie: twee keer nadenken!

PCB-data vrijgeven voor productie: twee keer nadenken! Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op de knop drukken om een PCB-ontwerp voor productie vrij te geven, is een belangrijke gebeurtenis in het leven van een PCB-ontwerper. Het is het hoogtepunt van dagen, maanden of jaren werk. Na het vrijgeven van de PCB-data kunnen we ontspannen... Maar onvermijdelijk bekruipt ons het angstige gevoel dat we iets over het hoofd hebben gezien. Velen van ons zullen het wel eens hebben meegemaakt dat we midden in de nacht wakker werden met het besef dat er inderdaad iets niet helemaal snor zat en dat we naar de computer renden om te bekijken of we de opdracht nog konden annuleren! Er zijn verschillende dingen die ons kunnen helpen om problemen te ontdekken voordat we de opdracht lanceren en vlak erna.

Stap 1: ontwerp verifiëren

Om fouten, vertragingen en mogelijke re-spins te beperken, is het belangrijk om de productiemogelijkheden te kennen van de fabriek die we zullen gebruiken. Een eerste stap is het instellen van de design rule checks (DRC) parameters van ons CAD-systeem, zodat we ons ontwerp kunnen verifiëren aan de hand van de mogelijkheden van onze fabrikant of een standaard die we beiden gaan gebruiken. 

Stap 2: ontwerp in verschillende omgevingen bekijken

Op een gegeven moment verliezen we zelfs het gevoel van de daadwerkelijke afmetingen van de printplaat, omdat we hem zo lang ingezoomd hebben bekeken. Het ontwerp in verschillende omgevingen bekijken is daarom een goed idee. Een Gerber viewer geeft ons hiervoor twee mogelijkheden. Ten eerste, de Gerbers staan dichter bij de fabricagedata. En ten tweede heeft de viewer normaal gesproken een ander kleurenschema, waardoor fouten er soms uitspringen. Elke frisse blik op het ontwerp vanuit een andere omgeving dan die we normaal gebruiken, is heel nuttig. Het herstelt de blinde vlekken die we hebben door het lang staren naar iets. We kunnen ook anderen vragen naar het ontwerp te kijken.

Sommige CAD-pakketten maken een volledige mechanische integratie mogelijk, maar niet elke ontwerper heeft een dergelijk pakket. Voor hen die dit niet hebben, zou ik aanraden het design op schaal 1:1 af te drukken. Dat geeft ons twee dingen. Ten eerste kunnen we voor de eerste keer de werkelijke afmetingen van de printplaat waarnemen, zodat voor de hand liggende fouten meteen in het oog springen. Ten tweede kunnen we de echte componenten inpassen op de afdruk om toleranties en footprints te verifiëren. (Ik heb altijd geprobeerd om samples te hebben van alle componenten die ik gebruik voordat ik het design naar de productie stuurde precies omwille van deze oefening). Zo merk je veel makkelijker mogelijke problemen op dan door naar een scherm te kijken, zoals spelingen tussen connectoren - past er nog een momentsleutel tussen de SMA's?

Stap 3: productie-analyse van uw ontwerp

Na dit alles kunt u nog het ontwerp uploaden naar de Eurocircuits’ Visualizer voor een tweede frisse blik en een productie-analyse die onafhankelijk is van uw ontwerpsoftware en één die is afgestemd op de productiemogelijkheden van Eurocircuits. We noemen dit Virtual Manufacturing. Als daar alles goed is, kunnen we de PCB bestellen. Hoera! 

De Assembly Visualizer kan een 3D-voorstelling van de PCB maken nadat de virtuele productie klaar is.

Laatste redding na lancering

Een laatste redding na de lancering van de order. Eurocircuits heeft nog een andere 'truc' om ons te helpen en dat is de 'Pre-Production Approval' (PPA) functie.

Alle printplaatfabrikanten passen namelijk uw ontwerpgegevens aan hun fabricageproces aan en minimaliseren zo fabricageproblemen. Ze doen dingen zoals het handhaven van silkscreen clearance, het vullen van kleine gaten in het koper, of het toevoegen van break-tabs. Dat is normaal gesproken een goede zaak. Als ze denken dat de aanpassing de functionaliteit niet zal beïnvloeden, gaan ze door. Als er een kans is dat het de functionaliteit kan beïnvloeden, dan zouden ze - net zoals Eurocircuits - u dat moeten laten weten, zodat u die wijziging kunt goedkeuren alvorens verder te gaan. Met Pre-Production Approval zijn wij als klant in staat om deze productie files te bekijken en om er zeker van te zijn dat alles in orde is net voordat de PCB in productie gaat.

Afkoelingsperiode

Ik beschouw de tijd tussen het indienen en het goedkeuringsverzoek als een nuttige afkoelingsperiode. Ik ben nu meer ontspannen en heb een beetje tijd gehad om ‘er een nachtje over te slapen’. Het is een kans om met een frisse blik naar het ontwerp te kijken en aan de noodrem te trekken mocht ik een probleem constateren. De tijd die Eurocircuits nodig heeft om een verzoek tot goedkeuring voor te bereiden en de tijd die u nodig heeft om te reageren (zonder vertraging in de doorlooptijd) hangt af van de details van de order. Gaat het bijvoorbeeld om een doorlooptijd van twee dagen dan krijgt u snel bericht en dient u snel te reageren. Bij een doorlooptijd van vijf dagen zal er meer tijd zijn voor zowel de aanvraag- als de goedkeuringsperiode.

Eurocircuits, specialist in prototypes en kleine series PCBs en Assemblage

Goedkeuring voor productie

Er zijn twee manieren om ons te vertellen dat u 'Pre-Productie Goedkeuring' wilt. U kunt het PPA-vakje onderaan het tabblad 'Samenvatting' van de Visualizer aanvinken wanneer u een order plaatstof het selecteren op de pagina 'Lopende orders' in uw account. Maar let op: PPA is niet meer beschikbaar zodra de orderstatus 'Panelise' is bereikt. Vervolgens laten wij u weten wanneer het ontwerp volledig is verwerkt, zodat u de daadwerkelijke productiegegevens kunt goedkeuren. Wij sturen u een e-mail en ook een sms-waarschuwing als u uw gsm-nummer hebt opgegeven bij het plaatsen van de bestelling.

Productie en levering

Wanneer wij u een verzoek om goedkeuring sturen, hebben wij de datavoorbereiding voltooid en zijn wij klaar om over te gaan tot productie en levering van uw PCB volgens de door u gekozen doorlooptijd. Om dat tijdschema aan te houden, raden wij u aan zo snel mogelijk na de aanvraag uw goedkeuring te geven. Zelfs als er een kans is op een vertraging in de productie denk ik dat het de moeite waard is, want het is makkelijker en goedkoper om te vertragen dan te moeten betalen en wachten op een re-make.

Auteur van de tekst in het Engels - Saar Drimer - Elektronica ingenieur, auteur en redacteur in het Eurocircuits marketing team.

Vertaling en bewerking in het Nederlands door Dirk Stans - managing partner van Eurocircuits - voorzitter van de FHI-branche IE en penningmeester van het FHI.

Website Eurocircuits: www.eurocircuits.com
Bekijk het ledenprofiel: fhi.nl/profiel/eurocircuits-n-v