Woensdag 19 juni had voor veel FHI-leden twee interessante events in de aanbieding. De branche Industriële Elektronica organiseerde in Den Bosch het Power Electronics event, terwijl Industriële Automatisering in Vianen het Instrumentatie & Analyse Event 2019 had opgetuigd. Beide events behandelden de vraag welke invloed technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en IoT hebben op deze markten.
Bij het I&A event werd het lezingenprogramma geopend door Ricardo Witteman van Gate Terminal Rotterdam. Hij vertelde over de setup en dagelijkse activiteiten van de LNG-Gate Terminal. Wiiteman legde ook uit hoe er in deze energiehub op de Maasvlakte wordt omgesprongen met ultrasone technologie voor cryogene temperaturen.
De tweede plenaire sessie handelde over afvalwater- en procesbeheersing in zuivelfabrieken. Bert Offereins gaf inzicht hoe een op-maat afvalwater- en procesbeheersingsbeleid een zuivelbedrijf beter laat presteren.
Parallelle programma
Na de plenaire lezingen werd het tijd voor de parallelle sessies. Onder andere de lezing van Nouryon trok de nodige aandacht. Nouryon, het voormalige Akzo Chemie, beschreef hoe raman spectrofotometers helpen bij de productie van het zeer explosieve TEAL. Deze pyrofore stof wordt onder andere gebruikt in de polymeerindustrie.
Ook chemiebedrijf Oxea Nederland beschreef een praktijkcase, waarbij de fabriek in Amsterdam stap voor stap wordt gedigitaliseerd. David van der Werf, technical manager bij Oxea, vertelde al eerder aan FHI dat hij in zijn werkveld ook graag betrouwbaarder draadloze signalen geleverd kunnen worden.
I&A werd afgesloten met een plenaire lezing over waterstoftechnologie. TNO schetste de (on)mogelijkheden van een nieuw economisch model voor de industrie waarin veel om waterstof zal draaien. In deze tijd van energietransities een nuttig betoog voor de bezoekers.
Power Electronics
Het Power Electronics Event was weer te vinden in 1931 Congrescentrum en heette 230 van harte welkom. De aftrap werd verricht door Peter Rampen en Piet Faasse van Damen Shipyard. Zij vertelden hoe ook de scheepvaart aan de stekker gaat. Even futuristisch was de lezing van André Veltman. Hij legde uit hoe de Hyperloop anders geïmplementeerd zou kunnen worden.
Tijdens de parallelle sessies werden op het Power Electronics event weer een breed aantal onderwerpen aangestipt. In de aangewezen 25 minuten waren er onder andere presentaties over powermodules, de plaag van netvervuiling en – onvermijdelijk – industrie 4.0. Tegelijkertijd hield Peter van Duijsen van Caspoc Simulation een aantal workshops over gelijkstroom en draadloos opladen.
Jeroen van Duivenbode van ASML verzorgde de afsluiter. Hij vertelde over de complexe materie waarbij er bij ASML power amplifiers met een zeer hoge nauwkeurigheid worden ontwikkeld. Deze zijn nodig om chipproductie met de geavanceerde machines van ASML mogelijk te maken.
De twee events van de branches Industriële Automatisering en Industriële Elektronica lieten wederom zien dat er tijdens de diverse events van FHI-branches volop aan kennisuitwisseling wordt gedaan. Bovendien kunnen bezoekers zich steeds opnieuw oriënteren op de exposantenmarkt en blijft de afsluitende borrel een ideaal moment om contacten nader aan te halen.