De gastheer van het RF Technology event op 1 december 2020 is QuTech. Deze samenwerking tussen TU Delft en TNO gaat wetenschappelijke uitdagingen aan in een gezamenlijk kenniscentrum met industriële partners. QuTech kent drie wetenschappelijke roadmaps, die focus leggen op, quantum internet + netwerk computing, fouttolerante en topologische quantum computing.
Na de opening van Freeke Heijman (directeur Quantum Delft) gaat de keynote speaker Fabio Sebastiano (EWI/QuTech) in op cryogene CMOS-microgolfdrivers voor grootschalige quantumcomputers. Aan het einde van de dag bestaat de mogelijkheid om één van de vier rondleidingen te volgen.
Quantumcomputers vertrouwen op de verwerking van de informatie die is opgeslagen in quantumbits (qubits) die voor een goede werking doorgaans beneden 1 K moeten worden gekoeld. Het uitvoeren van bewerkingen op qubits vereist een klassiek elektronische interface, die momenteel bij kamertemperatuur wordt geïmplementeerd voor de weinige qubits die beschikbaar zijn.
Toekomstige quantumcomputers zullen duizenden of miljoenen qubits omvatten. Om de onpraktische eis van duizenden kabels van de cryogene koelkast naar de elektronica op kamertemperatuur te voorkomen, moet de elektronische interface bij cryogene temperaturen zo dicht mogelijk bij de qubits werken. Om deze uitdagingen aan te gaan, zal het gebruik van standaard CMOS-technologie getoond worden in de presentatie van Fabio Sebastiano.
De spreker gaat in op de bouw van een ??complexe System-on-Chip, die op 4 K werkt en qubits met microgolfimpuls in het frequentiebereik van 6 tot 20 GHz kan aansturen. Zoals het meest complexe cryogene CMOS-systeem ooit heeft aangetoond, is dat een fundamentele opstap naar toekomstige cryogene elektronische interfaces: De weg voor praktische en grootschalige quantumcomputers.
Hier kunt u het volledige programma van het RF Technology event bekijken. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek link naar registratie.