Tijdens het LabSafety seminar op 4 oktober geven experts inzicht in hoe risico’s beperkt kunnen worden. Zo wordt vanuit Defensie belicht hoe extreem veilig zij de labwerkzaamheden aanpakken, maar ook toont arbeidspsycholoog Björn Loconsole aan hoe gedrag tot een risico kan leiden. Daarnaast worden praktijkvoorbeelden vanuit diverse andere laboratoria getoond. Bovendien is het mogelijk om dagelijks de X-pedition Veiligheid op het lab te doen, waarbij hands-on oplossingen voor veiligheidsissues worden gedemonstreerd.
In de Veiligheid op het lab X-pedition ervaart u zelf, via simulaties en demonstraties, hoe persoonsbescherming, juiste inrichting van het lab, schone lucht en het waarborgen van (brand)gevaarlijke stoffen tot een betere veiligheid en reductie van risico’s leiden. Scala Scientific toont de nieuwste glovebox, Boom biedt ondersteuning in keuze tot juiste handschoenen, veilige opslag is waar Bronson Incubator Services meer informatie over biedt, Azbil Telstar demonstreert een nieuwe veiligheidwerkbank, afvalstoffen veilig verwerken wordt bij DUPA Veiligheidstechniek getoond. Complete veilige labinrichting wordt door Kötterman belicht, op de stand van Linde wordt veilig werken met gassen getoond, Denios demonstreert luchttechniek voor afzuiging van gevaarlijke stoffen en bij Asecos wordt kennis over brandveiligheid belicht.
Als bezoeker, maakt u zelf de route door zes van de negen deelnemende stands te bezoeken. Hierdoor ontvangt u de voor u relevante informatie over veiligheid, bij elke stand wordt uw kennis getest aan de hand van een vraag. Bij het juist beantwoorden van de vragen ontvangt u aan het einde van de X-pedition een passend presentje.
Op dinsdag 4 oktober vindt het LabSafety seminar plaats, waarbij aspecten zoals veilig gedrag, normen, correct inrichten en risicoanalyses aan de orde komen. Doordat experts en veiligheidsfunctionarissen aan het woord komen, worden ervaringen en methodieken gedeeld. Zo wordt de norm NEN-EN-ISO 15189 toegelicht vanuit de NEN commissie, belicht het Ministerie van Veiligheid en Justitie het belang van correct omgaan met chemicaliën en wordt veiligheid van het lab in missietijd door Ministerie van Defensie besproken. In het tweede deel van de ochtend komen vooral gedrag en bewuste keuzes maken aan de orde, door gedragsexpert Filip Janssens en ervaringsdeskundigen van Rijnstate Ziekenhuis en ALcontrol Food & Water.
Online vindt u meer informatie over het LabSafety seminar en/of de Veiligheid op het lab X-pedition. Via de registratiemodule kunt u zich aanmelden voor gratis deelname.