Simuleren of experimenteren, that’s the question

schok

Wim Platschorre, werkzaam bij Strukton Rail en ontwikkelaar van powermodules voor railvoertuigen, is een ‘veteraan’ als het gaat om het verzorgen van voordrachten op het Power Electronics event. Al zeker vijf maal hield hij telkens weer een verfrissende lezing over onderwerpen die spelen in zijn vakgebied. Dit jaar gaat hij in op de vraag: simuleren of experimenteren?

Door: Dimitri Reijerman

Wim Platschorre
Wim Platschorre

Volgens Platschorre verschuift de research in zijn vakgebied steeds meer richting het draaien van simulaties: “De middelen voor het draaien van simulaties worden steeds beter. Computers worden steeds sneller en er zijn meer modellen beschikbaar van componenten. Maar de verleiding is dan groot om vanaf je bureau alleen maar achter de computer te zitten.”

De ingenieur pleit dan ook voor het in stand houden van ouderwets experimenteergedrag bij zijn collega’s: “Je moet toch een keer de stap maken naar de werkelijkheid. Want je kunt de werkelijkheid toch mooi uit het oog verliezen.”

Platschorre geeft als praktijkvoorbeeld een nieuwe generatie halfgeleiders waar hij nieuwsgierig naar was: “Wij maken treinaandrijvingen en we willen die nieuwe componenten toepassen. Van deze halfgeleiders zijn nog geen goede modellen ontwikkeld. Ik kan het dus niet goed simuleren en moet daarbij soms aannames doen. En bij het meten ziet het er soms heel anders uit. Dan moet ik mijn model aanpassen aan de werkelijkheid.”

Beter evenwicht

De Strukton Rail-ontwikkelaar pleit dan ook voor een beter evenwicht tussen het toepassen van simulaties en het fysiek testen van installaties. Hij zal daarom tijdens zijn lezing, waarbij hij momenteel nog volop sleutelt aan zijn definitieve presentatie, nog meer praktijkvoorbeelden geven waaruit de zegeningen van het zelf bouwen van schakelingen zal blijken.

Wanneer we nog even een ronde maken door de onderzoeksruimte van Platschorre bij Strukton Rail wijst hij naar een grote kast voor een Amerikaans metrostel. Daarvoor ontwikkelt hij samen met zijn collega’s de elektronische aandrijving. Als we nog even bij een powermodule stoppen, vertelt hij terloops nog ooit een schok van zo’n 3.000 Volt te hebben overleefd. Er zitten dus ook de nodige voordelen aan het draaien van simulaties.

De voordracht van Wim Platschorre zal op donderdag 14 juni te bekijken zijn tijdens het Power Electronics event.

power unit