Slimmer koelen van datacenters

Slimmer koelen van datacenters Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De aandacht voor beter en slimmer koelen is over de jaren toegenomen. Voor klanten is het logisch daar meer aandacht aan te besteden omdat zo op de stroomkosten kan worden bezuinigd. Voor Installateurs zijn de voordelen ook evident. Maar er is nog een reden voor de grotere aandacht. Het aantal ruimtes dat gekoeld moet worden is flink toegenomen. Datacenters en serverruimtes zijn er inmiddels in alle maten. 

Hier geldt dat  de oplossingen voor middelgrote ruimtes anders zijn dan die voor de grote ruimtes. Martijn Kolk, Edgar Hogenbirk en Frans Durieux staan daar in twee presentaties uitgebreid bij stil.

Remote

De komst van nieuwe technologieën, zoals edge computing, IoT en 5G connectiviteit leidt tot een explosieve toename van het aantal ruimtes waarin IT moet worden ondergebracht. In veel gevallen zal daar koeling voor nodig zijn. De koeling van die nieuwe IT ruimtes zal op twee punten fundamenteel anders zijn dan de koeling van reguliere datacenters en serverruimtes. Het beheer moet volledig remote  worden uitgevoerd. Dat betekent een nog grotere rol voor software dan op andere locaties.  Omdat zoveel nieuwe ruimtes bijkomen, is het strak sturen op een minimaal energieverbruik noodzakelijk. De presentatie van Arnoud Kerkhoven sluit daar goed op aan.

Kosten en kwaliteit

Als het over koeling en energie gaat spelen de kosten een grote rol. Innovaties van de techniek en het gebruik van software zijn hierbij belangrijk. Het kan ook helpen de bestaande componenten kritisch tegen het licht te houden. Raf Bruggeman zal in deze track uitleggen hoe op de koelingskosten kan worden bespaard door de accu dimensionering te herzien zonder daarbij de beschikbaarheid of kwaliteit te verminderen.

De klant zal uiteindelijk vooral willen weten of hij de kwaliteit krijgt waarvoor hij betaalt. De details zullen hem minder interesseren, de SLA zal in de regel alles bepalend zijn. Waarom beschikbaarheid en efficiency zo bepalend zijn voor elke SLA zal door Marius de Klerk en Niek van der Pas worden uitgelegd.

Geïnteresseerd in deze track of andere onderdelen van het programma? Meld u hier aan voor een gratis bezoek.