In deze tijden van boerenprotesten rond stikstof en PFAS is belangenbehartiging lekker concreet. Er zijn files en de voorraden in de winkels zijn misschien niet goed bijgevuld. De oplossing wordt gevonden in lagere snelheidslimieten en betere normen. Arjen Lubach heeft op een heldere manier de problematiek samengevat, waardoor je als toeschouwer denkt dat de overheid zichzelf in de voet schiet.
Paul Petersen Directeur FHI |
Het is zo concreet, omdat er heel veel publiciteit aan wordt geschonken. Eigenlijk is het allemaal zeer vaag. Welke problematiek wordt aangepakt en staat het land hier wel achter? Gaat het om klimaatdoelstellingen of iets anders?
In de afgelopen maanden heeft FHI vooral veel signalen van bezorgde bedrijven ontvangen over het beheer van de meetstandaarden in Nederland. Om betrouwbaar te kunnen meten - of een meter een meter is en een kilo daadwerkelijk een kilo - is het van groot belang dat meetinstrumenten goed gekalibreerd kunnen worden. Daarvoor is deskundigheid gewenst op een divers terrein van meetstandaarden. Dat is van strategisch belang voor Nederland, zodat onze lokale industrie niet afhankelijk wordt van expertise uit buurlanden.
De drie minuten bij BNR die FHI kreeg om de problemen bij ons Nationaal Metrologisch Instituut aan te kaarten, waren niet vergelijkbaar met de uren zendtijd voor stikstof. FHI is blij dat de Kamer twee moties van Eppo Bruins heeft aangenomen, waardoor de overheid hierin verantwoordelijkheid dient te nemen. Geen files, geen nieuwsuitzendingen en geen tekorten voor de feestdagen. Het meeteenhedenprobleem was dus niet zo zichtbaar en wellicht is het de lezer van dit stukje tekst dus niet opgevallen, maar het is wellicht wel concreter.
Een liter moet inderdaad een liter zijn en zo geldt dat voor allerlei meetstandaarden.
In de context van FHI-leden en hun klanten is dit cruciaal, maar dat geldt eigenlijk voor alle technologie en dus al gauw voor de gehele maatschappij. Misschien kunnen wat mensen rond de kerstdagen bij de weegschaal in de supermarkt stil blijven staan? Als protest, zeg maar. Kijken of het iemand opvalt.
Hulde aan de betrokkenen, dat de moties in de Kamer zijn aangenomen.