Op donderdag 6 oktober kwamen zo’n 55 professionals op het gebied van gebouw automatisering bijeen in het nieuwe Radboud ziekenhuis voor een sessie over intelligente zorggebouwen.
Het Radboudumc wil voorop lopen in het vormgeven van de gezondheidszorg van de toekomst. Dat doen ze persoonsgericht en innovatief. En in nauwe samenwerking met hun netwerk. Elke patiënt krijgt zo altijd de beste zorg, nu en in de toekomst. Deze visie werd tijdens een vol middagprogramma toegelicht door een drietal sprekers. De middag werd afgesloten met een uitgebreide rondleiding door het nieuwe Radboud UMC .
René Bleeker, Directeur Projectbureau Bouwzaken van het Radboudumc beet het spits af met zijn presentatie “Less bricks, more bytes, different behaviour: bouwen aan de ontwikkeling van een duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg”.
René schetste het beeld van een nieuwe manier van werken, met meer technologie en minder gebouwen. In totaal zal het nieuwe Radboud UMC bestaan uit 100.000 m2 minder oppervlakte, met eenzelfde productie. Het smart hospital zie je terug in een aantal innovatieve facetten, zoals digitale deurbordjes, ze inzet van een zorgtelefoon en track & tracing van medische apparatuur.
De duo-presentatie van Gert-Jan Bakker van Regel Partners en Alain Schoenmakers van Equans gaf een inkijkje in het traject van visie naar realisatie. Hoe vertaal je het bestek naar het gewenste resultaat? De belangrijkste adviezen uit deze presentatie blijken niet zozeer in de technologie te zitten, maar in samenwerking. Samenwerking is essentieel, niet alleen tussen de verschillende leveranciers, maar ook met het ziekenhuis en diverse expertgroepen uit het ziekenhuis. Daarnaast zijn focus op een open architectuur en toekomstgericht ontwerpen twee tips die Gert-Jan en Alain de bezoekers meegaven.
Presentatie Gert-Jan Bakker en Alain Schoenmakers
Vervolgens gaf Harry van Goor, chirurg in het Radboudumc en hoogleraar chirurgieonderwijs, zijn visie op Smart Hospital. Hij gaf inzicht in een drietal gebieden waarbij technologie healing ondersteunt.
- ‘Healing by immersion & distraction’
Dit is onder meer toegepast in het nieuwe Radboud UMC door het plaatsen van multipurpose videoschermen in alle patiëntkamers. De patiënt heeft toegang tot alle mogelijke entertainment via dit scherm, van natuurfilms tot Netflix. Andere voorbeelden zijn de inzet van VR brillen om de patiënt af te leiden van pijn, en het gebruik van games om de mobiliteit te stimuleren.
- Healing by control
De patiënt heeft controle over zijn eigen omgeving en kan bijvoorbeeld zelf gordijnen sluiten en het licht bedienen met een tablet. Ook kan hij daarmee de verpleging bellen. Op het grote videoscherm kan een patiënt met huis videobellen en hierop vindt hij ook zijn schema van de dag en het team van zorgmedewerkers. Dit alles geeft de patiënt het gevoel zelf controle te hebben over zijn situatie en studies hebben uitgewezen dat dit het herstel bevordert.
- Healing by interaction
Contact met thuis en de mogelijkheid om de verpleging te bellen zijn belangrijke factoren voor een patiënt. Ondanks dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen, blijft persoonlijk contact essentieel.
Na de inspirerende presentatie van Harry van Goor werd de middag afgesloten met een uitgebreide rondleiding door het mooie nieuwbouw gedeelte van het Radboudumc. Tijdens deze rondleiding werd inzicht gegeven in zowel Smart Hospital als Smart Building en hoe deze twee samen gaan.
Hieronder een foto impressie.