Het is nog vroeg als ik er over de drempel stap van het 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. De eerste mensen druppelen binnen en het netwerken begint. Zoals op een normale kantoordag bij de eerste kop koffie, maar op deze ochtend inclusief Bossche bollen, een sappenbar en een variëteit aan mensen uit de machinebouw.
Vlak voordat ik me begeef naar het openingswoord van plenaire spreker Matthijs Varwijk, spreek ik een medebezoeker. “Als iemand met een klein productiebedrijf ben ik hier een vreemde eend in de bijt. Toch inspireert dit event me hopelijk tot de volgende belangrijke innovatie in de machinebouw.” De verwachtingen zijn groot; de toon is gezet.
Nieuwsgierig en open de dag tegemoet
Tijdens de openingssessie zien we een slide met een kind dat verwonderd naar een machine kijkt. “Dit is een foto van het zoontje van mijn collega”, vertelt Matthijs Varwijk, businessdeveloper robotization in logistics bij AWL. “Nieuwsgierig en open kijkt hij naar wat voor hem ligt. Die houding wil ik vandaag aan alle bezoekers meegeven: kijk op deze manier naar innovatie in datagedreven werken.”
Meer lezen over de sessie van Matthijs Varwijk? Klik hier! |
'Mensen zijn datagedreven’
Ik vervolg mijn weg naar de eerste lezing. Die is getiteld: Niet langer blind: een blik op de toekomst van machinebouw. De zaal zit vol. Als de laatste stoel bezet is, begint Johan Kesteloot (vertegenwoordiger van Captic) zijn verhaal. “Stap niet in de auto van vreemden, zeiden onze ouders vroeger. En toch stappen we vandaag de dag in een Uber.” Om mij heen wordt instemmend geknikt.
“Maar waarom doen we dit?” vervolgt hij zijn verhaal. “Omdat we reviews en ratings – data – tot onze beschikking hebben. Wij mensen werken datagedreven.” Als moderne organisatie kun je dus niet achterblijven, volgens Johan. “Data zijn het nieuwe goud om je bedrijfsprocessen te optimaliseren”, sluit hij de sessie af.
De volgende lezing uit mijn programma
In de FHI-app bekijk ik mijn persoonlijke programma. Vanmorgen in de trein gaf ik met een sterretje aan welke onderwerpen en sprekers ik vandaag wilde zien. Bas Verbunt, businessdevelopmentmanager bij PML Xpert, zat daartussen. Hij neemt me mee in smart customization, specifiek in het combineren van configure to order (CTO) en engineering to order (ETO), en in hoe je maatwerk slim kunt managen richting je klant.
Via verschillende kleuren kon je deze editie je route kiezen. Elke kleur stond voor een thema.
|
Bezoekers uit allerlei hoeken
In de pauze tref ik een bekende. Dit gebeurt vandaag ook anderen veel. Naast mij in de zaal troffen zojuist ook twee andere bezoekers elkaar bij toeval: “Wat toevallig: wij zagen elkaar ook al bij een eerder event.” Het is hier in Den Bosch een broedplaats van interessante ontmoetingen, denk ik. De perfecte manier om je zakelijke netwerk uit te breiden én in stand te houden.
Mijn bekende medebezoeker vertelt waarom hij naar het event is gekomen. “Weten wat de laatste technieken op het gebied van automatiseren zijn, is belangrijk in mijn vak.” Hijzelf en zijn collega komen vanuit het onderwijs: de opleiding tot technicus engineering niveau 4, op mboRijnland in Leiden. “Zo geef ik mijn lessen met kennis over de nieuwste technologieën. Ook is dit dé plek om bedrijven te werven die met ons willen samenwerken, door middel van gastlessen, stageplekken en lesmateriaal.”
Goed advies is het halve werk
Tijd voor de volgende interessante lezing. Kumar Gauravbansal (Ranpak, producent van verpakkingsmachines) en Bert-Jan Reusink (Duranmatic, softwareontwikkelaar) vertellen over het gebruik van productiedata bij inpakmachines. Klein beginnen, luidt hun eerste advies. “Als je te groot droomt, krijg je een project niet gestart”, vertelt Kumar. “Begin bijvoorbeeld met data verzamelen voor basisinzichten in predictive maintenance.”
"Met klein beginnen kom je verder dan groot dromen" - Kumar Gauravbansal
Aan het einde van de sessie is het tijd voor vragen. “Waarom is groot beginnen de reden dat projecten mislukken?”, luidt de eerste vraag. Kumar antwoordt: “Klanten willen vaak alles meteen weten; ze verzamelen zoveel data dat ze erin verdrinken. Ga dus niet zomaar alles loggen, maar probeer eerst één herkenbaar probleem te tackelen.” Het blijkt een herkenbaar struikelblok voor de machinebouwer die zijn machine wil analyseren en optimaliseren.
Als ik aan het einde van de dag de deur uitloop, schiet mijn eerste ontmoeting van vanmorgen door mijn gedachten. Inspiratie voor de volgende baanbrekende data-innovatie: daarmee gaan al mijn medebezoekers vandaag ongetwijfeld naar huis.