In een fysieke bijeenkomst op 20 april, georganiseerd door FHI en TVVL, konden we eindelijk weer samenkomen. Met geselecteerde deelnemers is er geluisterd naar 3 boeiende sprekers, waarna er ruimte was voor stellingen en een discussie met de zaal.
Hieronder een terugblik op de bijeenkomst die door de bezoekers is gewaardeerd met een 8,4.
Terugblik
Dagvoorzitter Ton Branderhorst begeleidde de deelnemers door het programma van het minisymposium Gebouwautomatisering. Na een opening door Paul de Backker, voorzitter FHI brancheorganisatie Gebouwautomatisering, en Joep van der Velden, Voorzitter TVVL expertgroep GB waarin zij FHI en TVVL introduceerde, gaf Ton Branderhorst, Siemens Nederland NV een presentatie over platform-based ecosystemen. Ton vertelde dat om een platform te laten werken het beide kanten van het netwerk nodig heeft: zowel gebruikers als leveranciers die een goederenstroom, informatiestroom en een geldstroom genereren. Hoe meer gebruikers er aan de ene kant van het platform zijn, hoe meer providers zich willen aansluiten om geld te verdienen. Belangrijk is om de open architectuur, governance en de interacties goed te bewaken.
Vervolgens ging Sander van den Hoven, Sr Partner Tech Strategist Global Partner Solutions bij Microsoft, in op welke diensten Microsoft Cloud biedt en kan fungeren als onderdeel in IOT ecosystemen en hoe Microsoft samenwerkt met partners om specifieke oplossingen te ontwikkelen en in de markt te zetten. De wereld wordt namelijk op hoog tempo gedigitaliseerd. Veel processen worden aan het internet en aan elkaar gekoppeld en grote hoeveelheden data worden verzameld en opgeslagen. Door het gebruik van Microsoft Cloud kan deze digitalisatie in goede banen gelijk worden.
Daaropvolgend vertelde Martijn van Noordennen, Senior Director Industry Advisor - Energy, Utilities & Manufacturing bij Salesforce Industries, over de ontwikkelingen van business platforms. Beginnend met de trends in de hele ketendigitalisering, vervolgens ook de industrialisatie, automatisering, design en constructie maar ook de verwachtingen van eindgebruiker en tenslotte de steeds complexere wet en regelgeving. Riskmanagement speelt hierbij een grote rol. SalesForce ziet dat de transitie steeds meer van de centrale positie van het gebouw naar de gebruiker gaat. Het gaat steeds meer van eenvoudige gebouw en service assets naar ecosystemen / marktplaatsen. Hij sloot af met de voordelen van en de snelle verandering naar marktplaatse en aantal B2B marktplaatstrends.
Tot slot gaf Bart van der Linden, Founder Digital Ecosystems Institute & CEO (Chief Ecosystem Orchestrator, een lezing over het bouwen van ecosystemen in combinatie met fieldlabs, workshops, colleges, onderzoek en afstudeerscripties. De natuurlijke ecosystemen werden vergeleken met business ecosystemen, digitale ecosystemen en digitale business ecosystemen. Hij besprak de karakteristieken van de (digitale) ecosystemen zoals reproduceerbaarheid, gedeelde (lots)bestemming, zelforganisatie, lange termijn blik en samenwerking. Het voorbeeld van een dergelijk system is het open api van bol.com. Hij sloot af met een aantal praktische voorbeelden van de activiteiten van Nijerode op het gebied van ecosystemen en onderwijs. Daarnaast vond er een uitgebreide discussie met de zaal plaats en sloten we de dag af met een borrel.
Bent u geïnteresseerd in de presentaties, laat ons dat weten dan kunnen we u deze toesturen. Aangezien de bijeenkomst erg in de smaak viel zal er een vervolg georganiseerd worden. Houd de agenda goed in de gaten.