Tips en tricks voor batterij- en vermogenstests

Tips en tricks voor batterij- en vermogenstests Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Batterij- en applicatietesten zijn cruciaal en onmisbaar. Wellicht een open deur en een erg voor de hand liggende stelling. Maar toch ligt onderschatting van het belang van dergelijke testen op de loer.

Beginnend met de basis van het testen, namelijk garanderen dat een batterij/applicatie ook daadwerkelijk de prestatie levert welke gevraagd wordt van het product. Wanneer hier aan voldaan is, volgt al snel het veiligheidsaspect. Van een applicatie wordt verwacht dat deze veilig functioneert, en dus moet dit gewaarborgd zijn. Eerder schreven wij al over de gevolgen van defecten in vermogenssystemen en -applicaties.
 
Maar testen kan complex zijn. Hoe weet je bijvoorbeeld wat je wil meten? En gebruik je wel de geschikte methode? Tijdens het Power Electronics & Energy Storage event geven specialisten tips en tricks.

??????????? ?? ??????????? ???? ??? ?????? ??? ????????? ?????????
Een van de cruciale stappen om een veilige en betrouwbare werking van een elektrisch voertuig te garanderen is het testen van de elektrische aandrijflijn. Hiermee wordt het mogelijk om de actieradius en betrouwbaarheid van het voertuig te optimaliseren.

Echter kan het testen van de verschillende componenten van een aandrijflijn een behoorlijke uitdaging zijn. Ervin Mile van Keysight Technologies gaat namens Acal BFi in gesprek met de toehoorders over testuitdagingen en -oplossingen met betrekking tot: ingebouwde laders, batterijen, DC/DC-converters en testen volgens verschillende normen.

????? ???????? ?? ??? ???? (????)
Realtime simulatie van bepaalde schema's en processen is vaak een veilige, herhaalbare manier om realistische tests uit te voeren. Daarnaast is het een manier om prototyping te versnellen.

Denk bijvoorbeeld aan simulatie van een aandrijflijn van een elektrische auto, simulatie van een batterijmanagementsysteem, simulatie van een energieconversiesysteem (windmolen, zonnepark, Fuel cell), simulatie van elektrische beveiligingssystemen of een microgrid.
 
Een succesvol ontwerp van een Power Hardware In the Loop-systeem en het gebruik van de testopstelling vereist echter een zorgvuldig ontwerp van de systeemlay-out. Daarbij moeten compromissen worden gesloten en gaat het niet alleen om het technisch ontwerp, maar ook om de weging van tegenstrijdige eisen aan PHIL-systemen. Sebastian Hubschneider van OPAL-RT zal namens TT&MS een introductie geven over de PHIL-methode.  

3-???? ???????? ???????????????? ???????
Metingen en analyses op driefasige voedingssystemen zijn inherent complexer dan op enkelfasige systemen. Oscilloscopen zijn in staat om spannings- en stroomgolfvormen met hoge bemonsteringsfrequenties vast te leggen.

Toch zijn verdere berekeningen vereist om belangrijke vermogensmetingen uit de gegevens te halen. In deze presentatie laat Sven de Coster van CN Rood de oplossing zien hoe vermogensmetingen uitgevoerd worden. In deze presentatie laat Sven de Coster van CN Rood de oplossing zien hoe vermogensmetingen uitgevoerd worden.
 
De op oscilloscoop gebaseerde driefasige oplossing maakt het mogelijk om driefasige spannings- en stroomgolfvormen vast te leggen met hogere bemonsteringsfrequenties, langere recordlengtes met behulp van de HiRes-acquisitiemodus die tot 16 bits gaat en met de ondersteuning van geautomatiseerde metingen belangrijke vermogenstestresultaten produceren. 

??? ????? ?? ??? ???????? ???? ??? ?? ??? 40?? ??????????
Fabrikanten van o.a. e-bikes, EV’s, elektrische graafmachines en batterij opslagsystemen zijn aangewezen op batterijtesten om een veilig en kwalitatief goed product te kunnen garanderen. Om diverse redenen is een batterij-test-lab niet altijd op een veilige manier te integreren in een bestaand gebouw.

Tijdens het event laat Maarten Vogelaar van Weiss Techniek zien hoe een compleet test-lab in een 40ft container wordt gebouwd. Op deze manier komt een eigen batterij-test-lab een stap dichterbij.  

Interesse in deze en meerdere onderwerpen over vermogenselektronica en energieopslag? Kom dan naar het Power Electronics & Energy Storage event op 27 juni in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.

Dit is de webversie van de nieuwsbrief die is verstuurd naar belangstellenden van het Power Electronics & Energy Storage event.