Wordt er in de toekomst nog elektronica in de Benelux geproduceerd? En hoe zien deze fabrieken er uit? Het aantal elektronica producerende bedrijven is de laatste decenia sterk afgenomen. Toch is er een aantal interessante trends te ontdekken. Zorgen reshoring en smart factories voor een kentering? Of zijn smart factories noodzakelijk om als EMS’er te overleven en te voldoen aan de veranderende klantvraag. Tijdens het seminar ‘Toekomst van elektronicaproductie van de Benelux’ op donderdag 1 juni staan 7 sprekers stil bij de trends.
Geert Willems van imec spreekt over re- of near-shoring. Na een periode van outsourcing van de elektronica assemblage naar het verre Oosten, ziet imec dat meer en meer bedrijven de strategische beslissing nemen om productie dichter bij de (Westerse) klant te brengen. Geert Willems geeft zijn kijk op de redenen voor deze “re- of near-shoring”, en hoe de kennis van alle processen en methodologieën, vanaf het ontwerp tot bij de klant, een belangrijke bijdrage levert tot het succes van deze bedrijven. De rol van Design-for-eXcellence, modelering, simulatie en virtuele prototyping wordt toegelicht aan de hand van enkele praktische voorbeelden.
Produceren van innovatieve producten met hoge kwaliteit, flexibiliteit en zo min mogelijk resources; dit zijn volgens Jochem Winkelman van RENA Electronica de uitdagingen voor een elektronicafabrikant in de Benelux. Om dit te bereiken transformeert RENA naar een Smart Factory.
De Smart Factory heeft vier innovatie speerpunten:
1. Best-in-class equipment;
2. Vergaande automatisering;
3. Process optimalisatie, en
4. Materiaal logistiek
De kennis die nodig is voor de transformatie bouwt RENA op met hun medewerkers, toeleveranciers, en klanten. Alleen kunnen ze deze transformatie niet realiseren. Strategische partnerships zijn essentieel om de productie van elektronica in de Benelux toekomstbestendig te maken.
Bekijk hier het complete programma en meld u aan voor een bezoek.