Nederlandse innovatie geeft boostercampagne een boost
Grootschalige vaccinatiecampagnes worden gekenmerkt door complexe logistieke processen. Zo moeten zorgmedewerkers niet alleen de prikken zetten, maar de injectiespuiten ook vullen. Dit ‘optrekken’ is een tijdrovende en kostbare klus die uiterst nauwkeurig moet gebeuren. Atlas biedt hulp met de Vaxtractor die met een uiterste precisie 250 spuiten per uur optrekt.
De Nederlandse vinding werd begin december voor het eerst met succes ingezet. Duizenden medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam kregen met behulp van de Vaxtractor hun boostervaccinatie. In dit academisch medisch centrum werd de Vaxtractor eerder al in de klinische praktijk getest en gevalideerd met Pfizer- en Moderna-vaccins. Met duidelijke conclusies: de machine trekt de juiste hoeveelheid vaccin op, werkt bacteriologisch schoon en voorkomt prikincidenten.
Opschalen Covid-19-vaccinatie
Volgens Dr. Liesbeth Ruijgrok, ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, draagt de Vaxtractor bij aan de opschaling van de Covid 19-vaccinatie. “De Vaxtractor kan voor het optrekken van Moderna- en Pfizer-vaccins veilig op grote schaal worden ingezet, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten.” Met de Vaxtractor kunnen twee medewerkers per dag zo’n tweeduizend injectiespuiten vullen. Zonder de machine zijn hier zes medewerkers voor nodig.
Wilfred Weijers, eigenaar van Atlas en de bedenker van de ‘Vaccine extractor’, benadrukt dat de Vaxtractor niet alleen geschikt is voor corona- en griepvaccinatiecampagnes. “Het apparaat kan alle vaccinatiecampagnes ondersteunen, zowel in ziekenhuizen, op priklocaties als bij de grotere huisartsenpraktijken. Wij zijn er in ieder geval klaar voor om de productie van de Vaxtractor uit te breiden.”
Publiek-private samenwerking
De ontwikkeling van de Vaxtractor is een schoolvoorbeeld van publiek-private samenwerking. Voor de productie van de machine schakelde Atlas de hulp in van de technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon. Eltrex Motion leverde de aandrijf- en positioneertechniek voor het met uiterste precisie vullen van de injectiespuiten. GGD Brabant-Zuidoost hielp bij het optimaliseren van de gebruikersvriendelijkheid.
“We mochten bij GGD Brabant-Zuidoost meekijken op een XL-priklocatie en hebben veel geleerd van de zorgmedewerkers die daar handmatig spuiten optrokken”, aldus Weijers. “Het contact met de zorgmedewerkers is erg belangrijk, want we hebben het ontwerp daardoor nog gebruikersvriendelijker kunnen maken. Je kunt wel een mooie machine bedenken, maar uiteindelijk moeten de gebruikers er goed mee kunnen en willen werken.”
Toegevoegde waarde
“Publiek-private samenwerking is de toekomst en innovatieve ideeën die de Covid-19-bestrijding verder brengen, helpen we graag op weg”, zegt Ellis Jeurissen, directeur publieke gezondheid GGD Brabant-Zuidoost. “Fantastisch dat dit geleid heeft tot een eindproduct dat ook voor andere vaccinatieprogramma’s van toegevoegde waarde zal zijn.” Coen Waltman, Director van Eltrex Motion, sluit zich daarbij aan: “We zijn trots dat we als partner hebben mogen bijdragen aan een mooie innovatie zoals de Vaxtractor van Atlas.”
Voor meer informatie, neem contact op met Eltrex Motion.