Op donderdag 30 september geeft Manager Test Engineering Steven van Hout van VDL TBP Electronics een seminar op vakbeurs Electronics & Applications 2021. Zijn interactieve presentatie ‘De juiste keuzes op het juiste moment’ hoort bij het Hardware Design seminar. De sessie begint om 9.40 uur en gaat over het belang van timing en testen. Het is voor EMS’ers een groot voordeel als zij al vroeg in het ontwerpproces betrokken zijn bij een project.
In zijn presentatie gaat Van Hout dieper in op het belang van het maken van de juiste (ontwerp)keuzes op het juiste moment. “Hoe dragen deze keuzes bij tot een hoogkwalitatief product en hoe beïnvloeden deze beslissingen de betrouwbaarheid van het eindproduct en dus de minimalisatie van de onderhoudskosten?”, stelt Van Hout. “Tijdens deze presentatie leggen we uit waarom je als EMS’ er zo vroeg mogelijk bij het ontwerpproces betrokken moet zijn.”
De EMS’er moet volgens VDL TBP Electronics al tijdens het ‘bierviltjesniveau’ op de hoogte zijn van de ontwerpplannen. “Met het bierviltjesniveau bedoel ik het ideeënstadium. De keycomponenten zijn er, maar niets is vastgesteld. In deze fase kun je adviseren over de maakbaarheid en de haalbaarheid van een ontwerp. Is er bijvoorbeeld voldoende voorraad van de gewenste componenten en hoe lang zijn de voorgeschreven materialen eigenlijk leverbaar?”
Maakbaarheid
Het is enorm belangrijk om goed na te denken over de keuze van componenten. Zeker in tijden van schaarste, zegt Van Hout: “Mocht er na vijf jaar geen voorraad meer zijn, heb je een probleem als een machine na tien jaar de geest geeft. Door al tijdig na te denken over materiaalkeuzes voorkom je op voorhand een hoop problemen.”
Door de maakbaarheid van ontwerpen te bekijken (het zogenaamde Design for Manufacturing. red), kun je bepaalde packages vermijden, stelt Van Hout: “Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat je materiaalschaarste kunt ondervangen en productieproblemen voorkomt. Ontwerpers houden vaak onvoldoende rekening met de maakbaarheid van hun designs. Zo kiest men vaak voor de kleinste producten, terwijl dat in het productieproces voor problemen kan zorgen”, zegt Van Hout.
Functionaliteit
De ontwerper heeft andere invalshoeken dan de uitvoerende partij. Iets wat esthetisch fraai is, kan in de praktijk voor een hoop hoofdbrekers zorgen. Door gezamenlijk te kijken naar de (on)mogelijkheden van een ontwerp, voorkom je mogelijke strubbelingen. “Er is sprake van materiaal- en componentenschaarste dus is het zaak om heel goed na te denken over de te kiezen materialen. Het kost tijd en geld als de productie stil komt te liggen, doordat bepaalde onderdelen niet meer voorradig zijn. Op dit gebied gaat het vaak mis, omdat ontwerpers daar te weinig bij stilstaan”, verduidelijkt Van Hout.
Ontwerpers leggen de focus op functionaliteit en verliezen daarbij zaken als realiseerbaarheid en betrouwbaarheid uit het oog, stelt de Manager Test Engineering: “In het seminar benadrukken we het belang van een goed ontwerp. Ook bespreken we het nut van test- en maakbaarheid in een vroeg stadium van de ontwerpfase. Vaak denkt men ten onrechte dat het inschakelen van hulp in de voorfase onnodige kosten met zich meebrengt, terwijl dit juist niet het geval is.”
Prototype
Juist door in een vroeg stadium extra werk te maken van het ontwerp, voorkom je problemen in een later stadium van het project, meent Van Hout: “Er zijn op voorhand een hoop zaken waar rekening mee te houden is. Doordat de materiaalkeuze is dichtgetimmerd en rekening gehouden is met materiaalschaarste, voorkom je problemen in een later stadium.”
Een goed ontwerp heeft aan een enkel prototype genoeg. “Zonder degelijk vooronderzoek heb je vaak meerdere prototypes nodig. Het maken van deze testmodellen kost tijd en is intensief. Deze tijd kun je besparen door in het voortraject goed na te denken over materialen. Het loont dus om snel advies in te winnen. Het inschakelen van een bureau kost geld, maar dat verdien je in een latere fase van het project terug. Waarom zou je niet efficiënter gaan werken?”, besluit Van Hout.