Hoe maak je de labwereld, waar het gebruik van allerhande consumables hoog is, duurzamer? Martin Zwinkels, directeur van Greiner Bio-One, heeft daar een aantal ideeën over. Tijdens de World of Technology & Science 2022, van 27 t/m 30 september, zal hij op de World of Laboratory meer inzicht geven in welke initiatieven zijn bedrijf heeft genomen. Wij spraken hem in aanloop naar de WoTS.
Door: Dimitri Reijerman
Zwinkels is al jaren bezig om de Nederlandse vestiging van het concern zoveel mogelijk te verduurzamen. Met name is er ingezet op energiebesparing, zegt hij: “Ons bedrijfspand is een kleine tien jaar geleden volledig van onder tot boven aangepakt met de kennis van 2013. Die aanpassingen zijn natuurlijk al weer deels achterhaald; de wet van de remmende voorsprong kun je dat noemen. Zo was er destijds nog geen ledverlichting in de vorm van TL-lampen. Die hebben we nu wel. En we leggen binnenkort in tweede fase nieuwe zonnepanelen op het dak. Dan gaan we overproduceren. Zo kunnen we de laatste gasketel, die samen met een hybride warmtepomp draait, ook gaan afsluiten. Op dat moment zijn we ook echt energieneutraal. “
Uitdagingen
Maar het is een flinke uitdaging om verder te verduurzamen, met name op de producten van Greiner Bio-One, zo zegt de directeur: “Wij leveren kunststof producten die gebruikt worden in het laboratorium. Het gebruik van kunststof legt natuurlijk een extra verantwoordelijkheid op de schouders van iedereen. Ik zeg er wel bij dat onze plastic materialen nooit in zee terechtkomen. Onze materialen worden gebruikt voor analyses en die kunnen dus potentieel gecontamineerd zijn. Dat mag je dus niet zomaar afvoeren. Alles wordt apart afgevoerd en volledig verbrand.”
Hij vervolgt: “In de productie moet je dus opletten welke stoffen je gebruikt en welke vooral niet. Je moet ook gaan nadenken over het terugwinnen van warmte. Greiner Bio-One heeft daar al jarenlang wereldwijd initiatieven in genomen en sinds 2016 daar internationale doelstellingen op bepaald. In Nederland lopen we daar nog op voor, omdat we eerder zijn begonnen met duurzaam ondernemen.”
Bovendien moet het bedrijfsleven verduurzaming als een veelomvattend concept zien, meent Zwinkels: “Verduurzaming gaat niet alleen over groene energie en de CO2-footprint; het is veel breder dan dat en gaat ook over je producten, je personeel, je klanten en de transporteurs. Alle partijen moeten dus onder de loep worden genomen. Wij hebben daarom een ‘Blue Plan’ opgesteld, waarin al onze doelstellingen op dit vlak staan (www.gbo.com).”
Tips uit de praktijk
Om zijn collega’s op weg te helpen, komt Zwinkels alvast met een aantal tips. “Maak het traject ‘nadenken over verduurzaming’ zo kort mogelijk”, zegt hij. “Als je bang bent dat je niet volgens de allerlaatste inzichten te werk gaat, moet je het niet doen. Want je loopt de volgende maand of jaar alweer achter. Ga dus meteen aan de slag met de inzichten die je op dat moment hebt.”
“Verduurzamen is ook een wederzijdse uitdaging. Je kunt niet tegen je leverancier zeggen: los jij het maar op. Wij verkopen bijvoorbeeld pipetpuntjes voor pipeteerrobots. Die leveren we los in zakken of, voor het gemak, opgestapeld in doosjes. De keuze is nog steeds aan de klant. Als je een vulmachine hebt, dan heb je de bakjes - die overblijven - helemaal niet nodig. Dus het is een dubbele verantwoordelijkheid om bijvoorbeeld de hoeveelheid kunststof te verminderen.”
“Nog een voorbeeld: de grootste stap die je kunt maken in het verduurzamen van je processen is het verminderen van je transporten. Klanten kunnen enorme besparingen realiseren als ze bijvoorbeeld de toelevering per vrachtwagen beperken tot eens in de twee of drie weken. Daarvoor moet je wel goed gaan kijken naar je bestelproces. Bovendien kun je daarmee de prijzen verlagen, maar de laatste jaren zie je in tenders een beweging naar frequentere leveringen. Dat kan dus anders.”
Duurzaam Lab Challenge
Greiner Bio-One is een van de initiatiefnemers van de Duurzaam Lab Challenge. Met de Duurzaam Lab Challenge roepen wij laboratoria en leveranciers op om hun duurzame oplossingen, ideeën en handvatten te delen. Met de verzamelde verhalen leren anderen hoe zij óók stappen kunnen ondernemen. Lees hier alles over deze challenge en stuur ook uw eigen initiatief in.
Of doe mee aan de workshop Duurzaamheid in het Lab op woensdagochtend 28 september. Tijdens deze workshop gaan we op een interactieve manier met elkaar aan de slag met het thema. U krijgt tips en tricks om de eerste stappen te zetten richting duurzaamheid in uw eigen laboratorium. Inschrijven voor een bezoek aan de WoTS en deze workshop is kosteloos en kan via dit formulier.