Het bruiste dinsdag van de energie in het NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven. De eerste editie van het Energy Storage Event, waar alles op het gebied van energieopslagsystemen werd besproken, was met 304 bezoekers druk bezocht.
Door: Dimitri Reijerman
Energieopslag staat met de klimaatproblematiek en de energietransitie volop in de schijnwerpers. Het gloednieuwe event Energy Storage van FHI-branche Industriële Elektronica haakt daarop in en bracht een uitgebreid programma aan lezingen over dit onderwerp, terwijl op de beursvloer een aantal exposanten hun producten en diensten toonden.
Het lezingenprogramma begon met een seminar van Jos van der Burgt, werkzaam als senior consultant bij DNV GL. Hij sprak over de risico’s van een verkeerd batterijontwerp, waardoor er bijvoorbeeld brand of lekkage van het elektrolyt kan optreden. Vervolgens schetste Van der Burgt de mogelijkheden om de risico’s te beperken. Dat begint met het veilig ontwerpen van de cellen, maar ook het zo efficiënt mogelijk blussen van een brand, mocht het zo ver komen.
Modulaire batterijen
Frans van Look van Expice vertelde over de E-PowerTower, een stapelbare energieopslagmodule die via upcycling oude accu’s een tweede leven geeft. Het bedrijf geeft ondanks het toepassen van oudere batterijen zeven jaar garantie op zijn E-PowerTowers. Volgens Van Look zijn de accu’s te gebruiken als back-up systemen of thuisbatterij. Inmiddels werkt het bedrijf ook aan een compacte GRN-BOX module.
Raymond Vergouwe van Bender dook met zijn toehoorders in de wereld van zwevende netstelsels. Vergouwe sprak al eerder met FHI over de voordelen van zwevende stelsels, een ontwerp dat de bedrijfszekerheid verhoogt en in tal van sectoren wordt toegepast.
Weiss Technik was op het Energy Storage Event vertegenwoordigd door Helmut Kipp. Hij gaf inzicht in de diverse testmethodes voor energieopslagsystemen, zoals het inzetten van testkamers. Daarmee kunnen elektronicafabrikanten voorkomen dat er gevaarlijke ontwerpen op de markt komen.
Rudy de Winter van C.N. Rood besprak hoe battery storage de stabiliteit van het net kan beïnvloeden. Daarvoor werd Grid Thumper ontwikkeld, een testmethode op aanvraag van DARPA, de technologiepoot van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij besprak tot in detail hoe batterijopslag de stabiliteit van het net kan beïnvloeden en hoe het geheel in harmonie kan blijven werken.
Röntgen
Accu’s tot op celniveau bestuderen werd besproken door Martijn Fransen van Malvern Panalytical. Want dankzij röntgentechnologie is het mogelijk om cellen in een werkende batterij te bekijken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van diffractie. Een nadeel van deze methodiek is dat het uitsluitend werkt voor relatief dunne batterijen.
De afsluitende spreker was Evert Raaijen van Alfen. Dit bedrijf levert met TheBattery batterijopslag in containers. Raaijen, die eerder de voordelen van Alfens modulaire systemen op een rijtje zette, gaf aan dat dergelijke energieopslagsystemen een belangrijke rol kunnen spelen in het stabiel houden van het net, bijvoorbeeld via load balancing en frequency control reserve. Inmiddels zijn de opslagcontainers tot in het station van ADO te vinden.